Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusi napali civile kasetnim bombama, među ubijenim djevojčica (11) i dječak (10)

ukrajina kasetna municija
Foto: Twitter
Mjesto stradanja djece

“Majka preminulog dječaka je u teškom stanju, evakuirana je u susjednu regiju. Neprijatelj koristi kazetno streljivo protiv civila. Pozivam roditelje s djecom na evakuaciju”

Tokom napada kasetnim streljivom na grad Kostjantinivka na istoku Ukrajine ubijeno je troje ljudi, među njima dvoje djece, rekao je jučer lokalni vojni zvaničnik.

“U ponedjeljak se dogodila još jedna tragedija. Kasetno streljivo Smerch MLRS eksplodiralo je iznad vodenog dijela. Poginuli su 11-godišnja djevojčica, 10-godišnji dječak i 28-godišnji muškarac. Ozlijeđeno je još šest osoba”, rekao je Pavlo Kirilenko, šef vojne uprave regije Donjeck u intervjuu za ukrajinsku TV.

“Majka preminulog dječaka je u teškom stanju, evakuirana je u susjednu regiju. Neprijatelj koristi kazetno streljivo protiv civila. Pozivam roditelje s djecom na evakuaciju”, dodao je Kirilenko, a prenosi CNN.

Što je kasetno oružje i zašto je kontroverzno?

Kasetna bomba je oružje koje se raspada u zraku i ispušta više manjih “bombica” na širokom području. Mogu se koristiti u obliku avionske bombe, topovskog projektila ili bojne glave krstareće rakete. Bombe su dizajnirane tako da se detoniraju pri udaru o tlo i vrlo je vjerovatno da će svatko u tom području biti ubijen ili ozbiljno ozlijeđen.

Osim početne štete uzrokovane pri udaru, mnoge bombice se ne detoniraju odmah, tako da predstavljaju prijetnju civilima još dugo vremena nakon prvog udara. Međunarodni odbor Crvenog križa navodi kako do 40% bombica ne eksplodira odmah.

Skupine za ljudska prava tvrde da je uporaba kasetnih bombi u naseljenim područjima kršenje međunarodnog humanitarnog prava jer uzrokuju neselektivna razaranja.