Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusi napali Harkiv, Putin odbacio mirovne pregovore: Ništa dok traje ofanziva

harkiv napad
Foto: Twitter

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je nakon sastanka sa afričkim liderima u Sankt Peterburgu kako Moskva ne odbacuje mirovne pregovore, ali da su oni u ovom trenutku nemogući za provedbu

U noći je napadnut Harkiv, pogođeno je skladište. Jedna osoba je povrijeđena, kažu ukrajinske vlasti. Dodaju da se napad dogodio oko ponoć, a izveden je sustavom S-300 iz regije Belgorod.

Ovo je najvjerovatnije osveta ruske vojske nakon ukrajinskog napada dronovima na Moskvu tokom jučerašnjeg dana.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je nakon sastanka sa afričkim liderima u Sankt Peterburgu kako Moskva ne odbacuje mirovne pregovore, ali da su oni u ovom trenutku nemogući za provedbu.

Ostavljena šansa pregovorima

-Ukrajinska vojska je u ofanzivi, napadaju i sprovode veliku stratešku ofanzivnu operaciju. Ne možemo prekinuti vatru kada smo napadnuti, rekao je Putin.

Ističe kako Rusija ostavlja šansu da se vrati mirovnim pregovorima.

-Nismo ih odbacili. Da bi ovaj proces počeo, potrebno je da postoji saglasnost sa obje strane, rekao je ruski predsjednik.

Zelenski: Rat stiže u Rusiju

Rat stiže u Rusiju, u njezina strateška središta i vojne baze”, rekao je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što je dronom pogođena poslovna četvrt u Moskvi.

Rat postupno dolazi “na teritorij Rusije, u njezina kulturna središta i vojne baze, a to je neizbježan, prirodan i apsolutno pravedan proces”, rekao je Zelenski u sklopu svoga dnevnog obraćanja na marginama posjeta Ivano-Frankivsku na zapadu zemlje.

-Ukrajina postaje sve jača, dodao je.