Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusi navijaju za Le Pen u drugom krugu izbora u Francuskoj

TOPSHOT-FRANCE-POLITICS-CONGRESS-PARTY-FN

Istraživanje javnog mnijenja u Rusiji pokazalo je kako 61 posto Rusa “navija” za kandidatkinju radikalne desnice Marine Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora koji će u nedjelju biti održani u Francuskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Ruski centar za istraživanje javnog mnijenja objavio je danas rezultate provedenog istraživanje u toj zemlji uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj u kojem će se za funkciju novog šefa te države boriti čelnik pokreta “En Marche” Emmanuel Macron i liderka radikalnodesničarskog Nacionalnog fronta (FN) Le Pen.

Istraživanje je otkrilo da je Le Pen najpoznatija politička figura u Rusiji među 11 predsjedničkih kandidata koji su učestvovali u prvom krugu francuskih izbora. Le Pen poznaje 71 posto Rusa, a za Macrona je čulo 50 posto njih.

“Rusi dominantno simpatiziraju Le Pen za koju bi glasalo 61 posto ispitanika, dok bi glas Macronu dalo svega osam posto ispitanih”, navodi se u izvještaju Centra.

Dvije trećine Rusa smatra da je rezultat predsjedničkih izbora važan za Rusiju, dok trećina njih misli da je za Rusiju nebitno ko će ući u Jelisejsku palatu.

U istraživanju je učestvovalo 1.200 punoljetnih Rusa.