Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusi objavili snimak: “Ukrajinci su HIMARS-om napali naš kamp, desetine je ubijenih”

Foto: Screenshot/X

Snimak iz zraka u trajanju od 52 sekunde prikazuje trenutke prije udara i oblak crnog dima i vatre koji se dižu u nebo. Rusija se zasad nije oglasila o napadu

Društvenim mrežama kruži snimka koja navodno prikazuje trenutak kada su ukrajinske snage napale grupu operatera dronova na poligonu ruske vojske u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck.

Napad je navodno izveden topničkim raketnim sistemom HIMARS američke proizvodnje.

Snimak, kojeg su proširili ruski Telegram kanali, objavljena je nakon što je ruski vojni bloger Vladimir Romanov izvijestio o napadu. Tvrdi da su u napadu poginula 24 operatera drona u blizini grada Ilovaiska.

“Pojavio se snimak kojo očito prikazuje napad HIMARS-a na ruski centar za obuku operatera dronova u Ilovajsku, Donjecka oblast”, objavio je korisnik X-a Dmitri iz War Translateda. SAD je do sada Ukrajini donirao 39 HIMARS-a.

“Prema ruskim izvorima, na ovom mjestu se održavao niz ‘ispita’. Mjesto održavanja ispita je poslano putem Telegrama. Ljudi su se okupili, a mogu se vidjeti i vozila”, dodao je. “Ovaj udar rezultirao je s najmanje nekoliko desetaka mrtvih ruskih operatera dronova”.

Snimak iz zraka u trajanju od 52 sekunde prikazuje trenutke prije udara i oblak crnog dima i vatre koji se dižu u nebo. Rusija se zasad nije oglasila o napadu.

Romanov, pro-Kremaljski bloger, rekao je da su mu neki operateri dronova rekli da je moguće da je pogođena baza “jer je šef njihove skupine Sudoplatov nemarno dao koordinate svojih položaja “strancima” preko Telegrama”. “HIMARS je stigao. Ima mrtvih”, navodno su rekli operateri drona.

Telegram kanal VChK-OGPU, koji tvrdi da ima povlaštene informacije od ruskih snaga sigurnosti, objavio je da su 24 ruska vojnika ubijena, a četiri ranjena u napadu. Ruski Telegram kanal Astra objavio je da je vojni poligon pogođen “vjerovatno iz raketnog sistema HIMARS”.