Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasila se zaharova

Rusi objavili uslov za kraj rata, šanse da to Ukrajinci prihvate trenutno su ravne nuli

ukrajinska vojska
FOTO: Twitter / @DefenceU
Ilustracija

Zaharova naglasila da je “mirno rješenje nemoguće” na temelju mirovne formule koju je predložio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Samo kapitulacija Kijeva okončat će rusku ofenzivu u Ukrajini, poručila je danas Moskva, nakon što je tokom vikenda održan sastanak u Saudijskoj Arabiji koji nije donio napredak po pitanju okončanja rata u Ukrajini.

“Uvjereni smo da je zaista globalno, trajno i pravedno rješenje moguće jedino ako režim u Kijevu zaustavi neprijateljstva i terorističke napade”, ustvrdila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Novi teritorijalni realiteti trebaju biti priznati, treba se osigurati demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine”, dodala je.

Zaharova je naglasila da Moskva traži potvrdu “originalnih temelja suvereniteta Ukrajine: njen neutralni, nesvrstani i nenuklearni status”.

Moskva očito i dalje ne odustaje od onoga što je uspjela oteti od Ukrajine. Te zahtjeve, koje je Moskva već objavila u trenutku kada je u februaru 2022. pokrenula ofanzivu, Kijev je odbacio.

Zaharova je to rekla nakon što su se tokom vikenda u saudijskoj Džedi održali razgovori četrdesetak izaslanstava o Ukrajini, na kojem su bile delegacije zapadnih zemalja, brzorastućih ekonomija bliskih Moskvi, među kojima Kina i Indija, ali ne i Rusija.

Razgovori bez rezultata

Dugi razgovori među delegacijama nisu doveli do napretka kada se radi o sukobu, a nije bilo ni završne izjave.

Iako je Zaharova u ponedjeljak rekla da Moskva “visoko cijeni posredovanje (…) njihovih prijatelja iz zemalja juga”, naglasila je da je “mirno rješenje nemoguće” na temelju mirovne formule koju je predložio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Ni jedna od njegovih 10 tačaka nema za cilj pronalaženje pregovaračkog i diplomatskog rješenja krize, a sve su one besmisleni ultimatum Rusiji, čiji je cilj produžiti neprijateljstva”, ustvrdila je glasnogovornica ruske diplomacije.

Dvodnevni sastanak bio je dio diplomatskog nastojanja Ukrajine da, uz svoje glavne zapadne saveznike koji joj pružaju podršku, dopre i do zemalja “globalnog juga” koje nisu bile voljne zauzeti stranu u sukobu, iako je pogodio globalnu ekonomiju.