Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vjekoslav prebeg

Rusi oslobodili i Hrvata kojeg je “intervjuisala” RTRS

prebeg

Prebeg je bh. javnosti postao poznat kad ga je “intervjuisala” RTRS

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu je na Twitteru zahvalio Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na pomoći u oslobađanju Vjekoslava Prebega iz ruskog zarobljeništva i najavio njegov sutrašnji povratak u Hrvatsku.

“Upravo sam telefonski razgovarao s Vjekoslavom Prebegom, koji je oslobođen iz ruskoga zarobljeništva”, objavio je Plenković.

“Radujemo se svi što se sutra vraća u Hrvatsku. Zahvaljujem vlastima Ukrajine i Saudijskoj Arabiji na suradnji i pomoći, kao i hrvatskoj diplomatiji na uloženim naporima”, poručio je.

Desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođeni su u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine saudijskim posredništvom, objavila je saudijska novinska agencija SPA.

Prebeg je bh. javnosti postao poznat kad ga je “intervjuisala” RTRS.

Mnogi stručnjaci tada su primijetili kako se tu ne vidi niti trag novinarskog izvještavanja, već da je ratni zarobljenik iskorišten kao objekat.

“Čak i ako bi se zanemarilo to da je razgovor problematičan već zato što je riječ o ratnom zarobljeniku, od prvih trenutaka primjećuje se da je ratni zarobljenik posjednut na stolac, kamera mu je statično uperena u lice, novinar mu se obraća s “ti”, nerijetko ga prekida usred rečenice…

Konačno, kamera uopće ne prikazuje onoga koji intervjuiše, nego samo intervjuisanog, a takav prilog objavila je službena entitetska televizija onog entiteta u Bosni i Hercegovini u kojem vlast drži Milorad Dodik, političar koji se i dalje hvali sa svojih “20-ak sastanaka s Vladimirom Putinom” i svojim stavovima u ratu u Ukrajini”, pisao je RTL nakon objave spornog “intervjua”, koji je profesorica etike novinarstva Gordana Vilović nazvala “saslušanjem”.