Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud u donjecku

Rusi osudili dvojicu zarobljenih Britanaca i jednog Marokanca na smrt

ca63df69-6eed-4346-9c7b-ec595f64fc93

Promatrači tvrde da se radilo o namještenom suđenju koje je pokušavalo imitirati suđenje za ratne zločine ruskim vojnicima u Kijevu

Sud u samoproglašenoj proruskoj Narodnoj Republici Donjeck osudio je na smrt dva britanska i jednog marokanskog dobrovoljca koje su ruske snage zarobile u Mariupolju, objavili su ruski prorežimski mediji.

Sud na teritoriju pod kontrolom ruskih snaga na istoku Ukrajine osudio je Aidena Aislina i Shaina Pinnera nakon suđenja koje je trajalo tek nekoliko dana. Promatrači tvrde da se radilo o namještenom suđenju koje je pokušavalo imitirati suđenje za ratne zločine ruskim vojnicima u Kijevu.

Aislin (28) i Pinner (48) osuđeni su na smrt zajedno s Marokancem Saaudinom Brahimom zbog “terorizma”.

Oba Britanca rekla su da su služila u postrojbi ukrajinskih marinaca, što ih čini aktivnim pripadnicima vojske i trebali su biti zaštićeni Ženevskom konvencijom kao ratni zarobljenici. Ali ruski prorežimski mediji opisivali su ih kao “plaćenike” te su kao takvi i osuđeni na sudu proruskih separatista.

Ruska prorežimska novinska agencija RIA Novosti jučer je objavila snimku koja prikazuje kako Britanci potvrdno odgovaraju na pitanje priznaju li krivnju za kaznena djela terorizma, počinjenje kaznenih djela u sklopu kriminalne organizacije te nasilno preuzimanje vlasti.

Vjeruje se da Rusija koristi ovo suđenje kako bi izvršila pritisak na Veliku Britaniju i iznudila razmjenu ruskih zarobljenika osuđenih za ubistva i ratne zločine tokom ruske invazije na Ukrajinu. U Rusiji je, inače, moratorij na izvršenje smrtne kazne, ali ne i na teritorijima koje je Rusija okupirala na istoku Ukrajine.

U saopćenju za medije izdanom ranije ove sedmice Aislinova obitelj rekla je da je on gotovo četiri godine služio u ukrajinskim marincima i “nije, usprkos propagandi Kremlja, ni plaćenik ni špijun”.

Britanski parlamentarni zastupnik Robert Jenrick je za BBC rekao da je suđenje Aislinu i ostalima “nevjerovatno kršenje međunarodnog prava i mora biti osuđeno”.