Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gađali stambene zgrade

Rusi ponovo izveli napade na civile, ima mrtvih i ranjenih

Foto: Telegram

Nije za sada jasno koliko je projektila pogodilo Krivji Rih i gdje su dronovi koje je lansirala Rusija pogodili svoje mete

Rusija je tokom noći pokrenula “masivni raketni” napad na središnji ukrajinski grad Krivji Rih, ubivši i ranivši ljude i oštetivši civilnu infrastrukturu, rekli su ukrajinski zvaničnici rano danas.

“Ima mrtvih i ranjenih”, rekao je Serhij Lisak, guverner regije Dnjepropetrovsk u kojoj se nalazi Krivji Rih, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. “Masovni raketni napad na Krivji Rih.”

Zračne uzbune diljem zemlje

U ranim jutarnjim satima utorka, sirene za zračnu uzbunu su se oglasile diljem Ukrajine, a kijevski vojni zvaničnici rekli su da su snage protivzračne odbrane uništile sve ruske projektile koji su ciljali glavni grad Ukrajine.

Vrhovno ukrajinska vojna komanda saopćila je da su zračne snage uništile 10 od 14 krstarećih projektila koje je Rusija lansirala na Ukrajinu i jednu od četiri bespilotne letjelice iranske proizvodnje.

Nije za sada jasno koliko je projektila pogodilo Krivji Rih i gdje su dronovi koje je lansirala Rusija pogodili svoje mete.

Pogođeno nekoliko zgrada

U Krivi Rihu je pogođeno nekoliko civilnih zgrada, uključujući peterokatnicu, rekao je ranije gradonačelnik grada Oleksandr Vilkul.

“Vjerojatno ima ljudi ispod ruševina”, rekao je Vilkul na Telegramu.

Reuters nije mogao nzavisno provjeriti izvještaj. Vilkul nije naveo više detalja.

Lisak je objavio fotografiju peterospratnice na kojoj su svi prozori razbijeni, a iz nekih se dimi.

Gađali i Harkiv

Nije bilo neposrednih komentara iz Rusije o prijavljenim udarima. I Rusija i Ukrajina poriču da su ciljale civile u ratu koji je Rusija pokrenula protiv svog susjeda prije gotovo 16 mjeseci.

Gradonačelnik grada Harkiva na istoku Ukrajine rekao je na svom Telegram kanalu da su ruski dronovi pogodili tamošnju civilnu infrastrukturu, pogodivši skladište i zgradu komunalne firme. Za sada nije bilo informacija o žrtvama.