Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Iz zgrade koju su raketirali Rusi izvlače ubijene civile, obavještajci tvrde: Počela je sezona blata

ezgif-1-941e98e5e2

Ograničeno kretanje koje uzrokuju blatni uvjeti pruža određenu prednost odbrambenim snagama

Dok ukrajinske snage nastavljaju s dobranom Bahmuta u Donjeckoj oblasti, rast temperature pokrenuo je sezonu blata, poznatu na ukrajinskom kao “bezdorižija”, ograničavajući kretanje po zemlji, stoji u novoj analizi britanskog ministarstva odbrane.

Ograničeno kretanje koje uzrokuju blatni uvjeti pruža određenu prednost odbrambenim snagama.

“Dnevne temperature tla su porasle i sada su uglavnom iznad nule. Prema iskustvu od sredine februara 2023., smrzavanje preko noći i topljenje danju ostaju vjerovatno do sljedeće sedmice”, dodaje se.

Prognozirani uvjeti topliji su od prosječnih uvjeta za ostatak zime i proljeće te će dodatno smanjiti mogućnost kretanja po zemlji.

Gotovo je sigurno da će krajem marta mogućnost kretanja po zemlji biti u najgorem stanju nakon konačnog otapanja. To će dodatno otežati kopnene operacije i terensko kretanje težih oklopnih vozila, posebno po uzburkanom terenu u sektoru Bahmuta, stoji u britanskom izvještaju.

Ukrajina: Odbili smo 170 ruskih napada u 24 sata

Ukrajinske snage odbile su 170 napada ruskih trupa tijekom proteklog dana, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane. U jutrošnjem ažuriranju ministarstvo je reklo da je u posljednja 24 sata bilo 14 raketnih napada na civilna područja u regijama diljem zemlje.

Ministarstvo kaže da su “glavni napori Moskve koncentrirani na smjerove Kupjansk, Liman, Bahmut, Avdivka i Šahtar”.

Ukrajinska protuzračna odbrana izvela je 16 napada na područja u kojima se nalaze ruski okupatori, tvrdi ministarstvo obrane.

Napad u Zaporožju

Ruski projektil pogodio je u četvrtak peterokatnicu u južnom ukrajinskom gradu Zaporožju, ubivši tri osobe i ranivši najmanje četiri, saopćila je ukrajinska policija.

Jedanaest osoba spašeno je iz dijela zgrade koji se urušio, objavila je državna služba za hitne slučajeve.

Čelnici u Ukrajini odgovaraju na noćni napad na stambenu zgradu u Zaporižji u kojem su ubijene najmanje tri osobe.

Olena Zelenska, prva dama Ukrajine i supruga predsjednika Volodimira Zelenskog, uputila je sućut žrtvama i poručila: “To nećemo oprostiti.”

U međuvremenu u objavi na Telegramu guverner Zaporižje Oleksandr Starukh nazvao je napad “podmuklim” i rekao da se grad “ne može slomiti”.

Ukrajinski potpredsjednik vlade Mihajlo Fedorov također je danas tvitom odgovorio na “brutalni” napad.