Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusi postigli određene uspjehe u gradu koji se za njih pretvorio u najveću klaonicu

bakhmut

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov je u intervjuu za estonsku televiziju sugerirao da bi Ukrajina mogla u aprilu ili maju pokrenuti ofanzivu, u kojoj bi se koristili tenkovi koje je poslao Zapad

Ukrajina je priznala da su ruske snage postigle određeni napredak u Bahmutu, politički simboličnom gradu u kojem se već mjesecima vodi žestoka bitka.

Jučer ujutro, Volodomir Zelenski je rekao da bi gubitak Bahmuta mogao potkopati ukrajinski zamah, prisiljavajući ih na kompromis s Vladimirom Putinom. Od tada je glavni štab njegovih oružanih snaga rekao da je ruska ofanziva imala “određeni stepen uspjeha”.

“Neprijateljske snage imale su određeni stepen uspjeha u svojim akcijama usmjerenim na napad na grad Bahmut”, rekao je glavni štab u redovnom noćnom izvještaju.

“Naši branitelji drže grad i odbijaju brojne napade neprijatelja”, dodali su.

Ali predsjednik Združenog štaba američkih snaga, general Mark Milley, dao je američkim zastupnicima optimističniju procjenu.

“Rusi nisu postigli nikakav napredak u i oko Bahmuta”, rekao je.

“Dakle, to je klaonica za Ruse”, kaže.

“Ofanziva s tenkovima moguća u aprilu ili maju”

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov je u intervjuu za estonsku televiziju sugerirao da bi Ukrajina mogla u aprilu ili maju pokrenuti ofanzivu, u kojoj bi se koristili tenkovi koje je poslao Zapad. Reznikov je rekao da će tenkovi Leopard njemačke proizvodnje, koji su počeli pristizati u Ukrajinu, biti dio “protuofanzivne kampanje prema odluci glavnog stožera. Oni to planiraju u različitim smjerovima.”

“Ovisit će o najboljem trenutku. Ovisit će o vremenskim uslovima. Tokom proljeća je naše tlo dosta vlažno. Možete koristiti samo vozila na gusjenicama, na primjer. Mislim da ćemo tokom sljedeća dva mjeseca vidjeti tenkove. Mislim na april i maj”, rekao je Reznikov na engleskom.

Rusi planiraju mobilizirati 400.000 vojnika

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnoviji izvještaj svojih vojnih obavještajaca o situaciji vezanoj uz rat u Ukrajini. Ruski mediji, stoji u izvještaju, sugeriraju da vlasti pripremaju veliku kampanju regrutacije kojoj je cilj mobilizirati dodatnih 400.000 vojnika.

Rusija, navodi se, u toj kampanji planira unovačiti dobrovoljce odnosno profesionalce umjesto uvođenja obavezne mobilizacije. Postoji realistična vjerovatnost, tvrde britanski obavještajci, da će u praksi ta distinkcija biti zamućena te će regionalne vlasti pokušati nadomjestiti svoje zadane brojke novaka prisiljavanjem muškaraca da se priključe vojsci.

Ruske vlasti, tvrde britanski obavještajci, vjerovatno su se odlučile na tzv. “dobrovoljački model” kako bi nadomjestile gubitke ljudstva te minimizirale protivljenje ratu na domaćem planu.

Vrlo je nevjerovatno da će predviđenom kampanjom uspjeti privući 400.000 istinskih dobrovoljaca, navodi se u izvještaju.

Ali ponovna izgradnja ruskih vojnih sposobnosti i borbene moći u Ukrajini zahtijevat će više od ljudstva, stoji u izvještaju. Rusiji treba više streljiva i opreme nego što joj je trenutno na raspolaganju, zaključuju obavještajci.