Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

snimka se širi internetom

Rusi slave, nakon više od 20 mjeseci uništili su prvi HIMARS

himars uništen ukrajina rusija
FOTO: Screenshot
HIMARS uništen u rejonu Donbasa

Pretpostavlja se da Ukrajina trenutno raspolaže sa još 18 primjerak HIMARS M141 i 17 primjeraka britanske varijante tog sistema M270s

Sjedinjene Američke Države su 1. juna 2022. najavile da će Ukrajini isporučiti četiri HIMARS-a M142 GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System – Navođeni višecjevni raketni sistem) s raketama M31. Rakete M31 su rakete s visokoeksplozivnom bojevom glavom od 91 kilogram i dometom od 15 do 92 kilometra.

Dana 23. juna 2022. godine prvi HIMARS stigao je u Ukrajinu.

Tada je tu informaciju potvrdio sada već bivši ukrajinski ministar odbrane Oleksii Reznikov.

HIMARS M142
HIMARS M142

Od tada pa do danas proteklo je nešto više od godinu i osam mjeseci, i Rusi nisu uspjeli vizuelno dokazati da su uništili ijedan primjerak tog ubojitog raketnog sistema. U izvještajima koje je javnosti servirala ruska vojska do sada je “uništeno desetine HIMARS-a”, više nego ih je Ukrajina dobila, ali nikada nije objavljena nijedna snimka uništenja ili vizualni dokaz uništenog raketnog sistema.

HIMARS uništen u rejonu Donbasa

Sve do danas. Jutros su se internetom počele širiti snimke prvog snimljenog uništenja HIMARS-a od strane ruskih okupacionih snaga u Ukrajini. Prema navodima kako ruskih tako i ukrajinskih izvora, na snimkama iz drona koji je vjerovatno navodio napad, HIMARS M142 je uništen u rejonu Donbasa. Ukrajinski izvori navode, bez zvanične potvrde, da je stradala i tročlana posada.

Projektilima ispaljenim iz HIMARS-a u proteklih 20 mjeseci ubijeno je stotine ruskih vojnika i oficira duboko iza prva linije fronta. Pretpostavlja se da Ukrajina trenutno raspolaže sa još 18 primjerak HIMARS M141 i 17 primjeraka britanske varijante tog sistema M270s.

Isporučene i ATACMS rakete

Pored raketa M31, Sjedinjene Države su Ukrajini dostavile i projektile ATACMS koji se također lansiraju iz HIMARS-a i M270s, a koji imaju domet od 150 do 300 kilometara.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je 17. oktobra 2023. godine potvrdio da je Ukrajinska vojska prvi put koristila projektile ATACAMS pri udaru na mete okupacionih ruskih snaga. Ukrajinska vojska tada je gađala aerodorome i Berdjansku i Luganjsku.