Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zapadni zvaničnik

Rusi su definitivno izgubili inicijativu u borbama na istoku

Sarajevo: Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta
27.07.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Dodao je kako vjeruje da je zauzimanje cijele regije Donjeck i dalje “minimalni politički cilj” koji je odredio Kremlj, ali postizanje tog cilja se čini “sve nevjerovatnije” u narednih nekoliko mjeseci

Ruske snage su “definitivno” izgubile inicijativu u borbi za istočnu ukrajinsku regiju Donbas, rekao je zapadni zvaničnik, a prenosi The Guardian.

Zvaničnik tvrdi da Moskva neće zauzeti industrijsku regiju “u neposrednoj budućnosti”, ali isto tako upozorava da Rusi “neće samo tako odustati i otići kući”.

Dodaje kako ruske snage imaju sposobnosti za “prilagodbu” u ratu.

Ranije ovog mjeseca zapadni zvaničnici su rekli da je ruska upornost u napadima na istoku Ukrajine “izazovna”, dodavši kako ruske snage postižu “primjetan napredak” prema cilju koji je Moskva postavila nakon propasti pohoda na Kijev – zauzimanje cijelog Donbasa.

Ali sad je zapadni zvaničnik rekao kako je Rusija “definitivno izgubila inicijativu” u borbi za Donbas.

Dodao je kako vjeruje da je zauzimanje cijele regije Donjeck i dalje “minimalni politički cilj” koji je odredio Kremlj, ali postizanje tog cilja se čini “sve nevjerovatnije” u narednih nekoliko mjeseci.