Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"uznemirujuće vijesti"

Rusi su se počeli raspadati na svim frontovima: Puklo je i na jugu, na istoku je haos

IMG_20221002_185823_660

Za ruske snage situacija se pogoršava i na sjevernom dijelu Kharkivskog fronta

Nakon katastrofe u Lymanu, okupacione snage Ruske Federacije pokušavaju formirati odbrambene položaje liniji Kreminna-Svatovo.

Ruski izvori danas su potvrdili da su Ukrajinci zauzeli gradić Tors'ke, čime je potvrđen i konačan slom ruske vojske u Lymanu.

“Desna obala rijeke Zherebets pod kontrolom je Oružanih snaga Ukrajine”, javio je ruski Telegram kanal “@Rybar” koji izvještava sa ratišta u Ukrajini.

Terny i Yampolivka na desnoj obali rijeke Zherebets od jutros su pod potpunom kontrolom ukrajinskih snaga, i napadaju u pravcu ključne autoceste za rusku opskrbu Svatovo-Kreminna.

Isti izvor objavio je danas informaciju da mobilne grupe ukrajinske vojske već djeluju u području autoceste Svatovo-Kreminna.

Mapa Lymanskog fronta ruskog “@Rybara”

Za ruske snage situacija se pogoršava i na sjevernom dijelu Kharkivskog fronta.

Iz pravca Kupyanska ukrajinske snage napreduju prema istoku, u smjeru ceste Troits'ke – Svatovo, preko koje ide opskrba ruskih snaga iz Belgoroda. Prema ukrajinskim izvorima, borbe se vode u području Orlyanske i Mikolayvke, što je na pola puta između Kupyanska i spomenute komunikacijske rute.

Ukrajinci su probili linije i iz pravca Kupyanska / FOTO: @Rybar / Telegram

U večeri sa subote na nedjelju ukrajinske snage započele su operacije i na južnom frontu, u Khersonskoj oblasti.

Iz Osokorovke Ukrajinci su probili ruske linije i jutros objavili snimke iz oslobođenog sela Zolota Balka. Ruski izvori potvrdili su da su pod kontrolom Ukrajinca od dana i Shevcenkivka, Lyubymivka i Bilyaivka.

Počele su ukrajinske operacije i na obali Dnjepra / FOTO: @Rybar / Telegram

“Trenutno se vode borbe na cijeloj liniji dodira. Oružane snage Ukrajine pokušavaju krenuti južno uz rijeku Dnjepar prema Dudchany i Berislavu”, piše ruski Telegram kanal “@Rybar”.

Oko 18 sati ruski Telegram kanali počeli su prenositi informaciju ruskog novinara Romana Saponkova koji je na svom je Telegram kanalu objavio “uzmemirujuće vijesti sa Khersonskog ratišta”.

“Uznemirujuće informacije”: Objava novinara Kosmpolskaje pravde Aleksandra Koca

“Na Beryslavskom pravcu neprijatelj se približio Dudchany. Do danas nije bilo moguće stabilizirati front u ovom smjeru. Situacija je teška”, napisao je Saponkov.

Mapa dijela fronta sjeverno od Khersona gdje su Ukrajinci probili ruske linije

Ukrajinski udar na desnoj obali Dnjepra prijeti da izazove potpuno kolaps ruskih linija na Khersonskom frontu. Jasno je da Ukrajinci idu na Novu Kahovku, jedini preostali siguran prelaz preko Dnjepra.

Iz Moskve slične poruke kao i nakon svakog poraza, koje bi se mogle jednostavno prevesti u jednu rečenicu “mi se regrupišemo, Ukrajinci bježe za nama”.

Saponkov objavio da Ukrajinci nadiru desnom obalom Dnjepra