Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

opet su lagali

Rusi su sistem “Točka – U” dopremili u Bjelorusiju 20 dana prije pokolja u Kramatarosku

New Project – 2022-04-16T164832.940

Jedan od dva spomenuta aviona, s registracijskim brojem RA-82010, pod pozivnim znakom 82010, doveo je tri jedinice sistema “Točka-U” u Bjelorusiju

Komanda Oružanih snaga Ukrajine objavila je presretnute razgovore koji dokazuju da Rusija posjeduje taktičke raketne sisteme “Točka-U” (TRC), iako su nakon stravičnog zločina na željezničkoj stanici u Kramatorsku u kojem je ubijeno 57 ljudi, a čak 109 ranjeno, tvrdili da taj sistem koristi samo ukrajinska vojska.

Snimku razgovora objavila je nadzorna grupa projekta “Bjeloruski Guyun”.

“Bjeloruski Guyun” inače objavljuje informacije o kretanju ruske vojne opreme na teritoriju Bjelorusije i lansiranju ruskih projektila s s teritorija te zemlje na Ukrajinu.

– Objavljujemo presretanje pregovora ruskog ratnog zrakoplovstva iz kojeg je jasno da su 18. marta 2022. dva avion An-124 ruskog ratnog zrakoplovstva doletjela iz Rusije u zračnu luku Machulishi. Bjelorusija ima 3 jedinice sistema “Točka-U”, objavili su.

Jedan od dva spomenuta aviona, s registracijskim brojem RA-82010, pod pozivnim znakom 82010, doveo je tri jedinice sistema “Točka-U” u Bjelorusiju.

Objavili su i snimku ruskih sistema “Točka – U” prilikom napuštanja aerodroma južno od Minska.

Podsjetimo, 8. aprila ruske snage su upravo ovim projektilom izveli raketni udar na željezničku stanicu Kramatorsk. U napadu poginulo je 57 ljudi, a 109 je ozlijeđeno. Proruski kanali su odmah nakon raketiranja željezničke stanice u Kramatorsku objavili vijest da je ruska vojska uspješno pogodila ukrajinske vojnike na stanici, no ubrzo nakon što se saznalo da su na stanici buili civili, te su vijesti uklonjenje.

Prema riječima savjetnika ukrajinskog predsjendika Oleksija Arestoviča, okupatorske snage su, gađajući željezničku stanicu, savršeno dobro znali da tamo ima ljudi.

“Namjerno su ubili desetinde nevinih ljudi”.

Stručnjaci su primijetili da je Rusija u tom napadu koristila komplekse Point-U, budući da i ukrajinska vojska također ima takve projektile.