Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusi su upali u ogromne probleme, Zelenski poručuje: Mislite da vas se plašimo?

ukrajina rat

Ukrajinski vojnici u pet su dana ponovno oslobodili više teritorija nego što su ruske snage ukupno zauzele od aprila, tvrde američki stručnjaci

Ruske snage povukle su se u nedjelju s položaja četiri kilometra od ruske granice u sjevernom dijelu regije Harkiv nakon uspješnog ukrajinskog protivnapada.

Od početka septembra ukrajinske su snage ponovno oslobodile više od 3000 kvadratnih kilometara u sklopu protuofanzive, prema vlastitim tvrdnjama. Ruske su snage ukupno okupirale oko 125.000 kvadaratnih kilometara u Ukrajini, jednu petinu teritorija te zemlje, uključujući i poluotok Krim.

Ukrajinski vojnici u pet su dana ponovno oslobodili više teritorija nego što su ruske snage ukupno zauzele od aprila, tvrde američki stručnjaci.

Britanski obavještajci napravili su u ponedjeljak ujutro procjenu situacije, koju je potom objavilo britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Veliki problemi za Ruse i na jugu

Suočeni s ukrajinskim napredovanjem, Rusi su vjerovatno naredili povlačenje preko rijeke Oskil svih trupa u Harkivskoj oblasti, pišu Britanci. Dodaju da su na tom području ostali džepovi u kojima se još pruža otpor.

Na jugu se Rusi bore, dodaju Britanci, da dovuku dovoljno rezervi preko rijeke Dnjipro na prve crte ratišta.

Improvizirani plutajući most, koji su ruske snage počele graditi prije dvije sedmice, i dalje nije dovršen. Ukrajinska artiljerija sad vjerovatno pogađa prijelaze preko rijeke Dnjipro toliko često da Rusi ni ne stignu popraviti oštećene mostove.

Rapidni ukrajinski uspjeh, dodaje se, ima značajne implikacije za rusku operaciju u cjelini. Sad će većina ruskih trupa u Ukrajini biti primorana na odbrambene zadaće. Na kraju kažu da su ruske trupe i dosad bile jako ograničene, a da će se to sad još više pogoršati.

Ukrajinska vojska: Protjerali smo ruske snage iz više od 20 gradova i sela

Ukrajinska vojska tvrdi da je protjerala ruske snage iz više od 20 gradova i sela u posljednja 24 sata, prema objavi ukrajinskog glavnog štaba na Facebooku.

Glavni šab je također tvrdio da ruske snage bježe duboko u okupirana područja Donbasa ili natrag u samu Rusiju.

Zelenski Rusiji: Mislite da vas se plašimo?

Ukrajisnki predsjednik Volodimir Zelenski žestoko je odgovorio na ruske napade na regiju Harkiv.

U noćnoj poruci na Telegramu ukrajinski predsjednik je rekao da “iako Kremlj pokušava lišiti njegov narod plina, svjetla, vode i hrane, neće ga uspjeti poraziti”.

“Mislite li još uvijek da nas možete prestrašiti, slomiti, natjerati na ustupke? Stvarno ništa niste razumjeli?” upitao je Zelenski.

Ukrajina: Rusi su smijenili generala zbog razornih poraza

Prema ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi, general Roman Berdnikov, koji je komandovao zapadnom ruskom vojnom grupom, smijenjen je nakon povlačenja u regiji Harkiv, poslije samo 17 dana na dužnosti.

Razlog smjene, navodi se, razorni su porazi naneseni Rusima u ofanzivi ukrajinskih snaga.

Ukrajinci navode i da je zamjena za Berdnikova general-pukovnik Alexander Lapin, zapovjednik grupe armija Centar, koji će sada preuzeti odgovornost i za centralnu i za zapadnu skupinu.

Iz drugih izvora nije bilo potvrde tvrdnje. Također treba napomenuti da su u lipnju ukrajinski izvori rekli da je Berdnikov ubijen u akciji.

Pogledajte kartu Ukrajine prije i nakon velike ukrajinske protuofanzive

Ruske snage povukle su se u nedjelju s položaja četiri kilometra od ruske granice u sjevernom dijelu regije Harkiv nakon uspješnog ukrajinskog protunapada.