Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusi testirali novi raketni sistem koji će rušiti neprijateljske satelite

nudol

Zračne snage ruske vojske prošle su sedmice testirale novi anti-balistički sistem za koji se smatra da će se potencijalno koristiti i za rušenje neprijateljskih satelita, piše Kyle Mizokami za Popular Mechanics.

Test sistema A-235 Nudol je bio proveden 16. decembra, a prema nekim ruskim medijima radi se o već petom testiranju novog oružja – u ovom slučaju test nije uključivao presretanje projektila, već “samo” mogućnosti ogromnog projektila.

Prema službenoj Moskvi A-235 je anti-balistički sistem predviđen za presretanje i rušenje neprijateljskih projektila u trenutku kad oni dosegnu nisku orbitu Zemlju, u kojoj se nalaze i sateliti, dakle također potencijalne mete.

Naravno, ova ideja nije prvo Rusima pala na pamet budući da su Amerikanci još 2008. godine SM-3 sistemom (također dezigniran kao “anti-balistički”) srušili vlastiti neispravni špijunski satelit. Ako ruski sistem bude razvijen do kraja, on bi predstavljao ozbiljnu prijetnju za američke (ili kineske npr.) satelite, na primjer GPS satelite koji američku vojsku opskrbljuju preciznim koordinatama ili čak komunikacijske satelite.

Iako brzina testova sugerira da je Nudol jedan od prioriteta u razvoju moderne ruske vojne tehnologije, nije poznato kada će se naći u sklopu vojnih snaga.

Zbog loše ekonomske situacije u Rusiji i smanjivanja vojnog budžeta prvi put nakon 90-ih godina prošlog stoljeća, otvorena je mogućnost da će se i A-235 Nudol sistem naći na listi projekata koji će pričekati neko financijski bolje vrijeme.