Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velika razmjena

Rusi u šoku: Komandanti bataljona “Azov” na slobodi

azovci

U razmjeni za 215 branitelja Mariupolja, na rusku stranu je će prema ukrajinskim medijima 85 zarobljenika koje je Rusija tražila. Među njima je i jedna krupna riba

U razmjeni ratnih zarobljenika koju je prije dva dana na sastanku s Vladimirom Putinom dogovorio ruski predsjednik Erdogan, kući je večeras stiglo 215 ukrajinskih vojnika, mahom branitelja iz Mariupolja. Među oslobođenim je i 108 pripadnika bataljona “Azov” te komandanti bataljona “Azova” Denis Prokopenko i Svyatoslav Palamar, objavili su ukrajinski mediji.

Među oslobođenim braniteljima Mariupolja je i komandanta marinaca Serhiy Volynsky. Prema informacijama koje su objavili ukrajinski izvori, komandanti odbrane Mariupolja moraju ostati u Turskoj do završetka rata u Ukarajini!

“Prema ranije postignutim sporazumima s turskim predsjednikom Erdoganom, pet naših komandanata nalazi se u Turskoj pod njegovom ličnom zaštitom i sigurnosnim garancijama”, izjavio je šef Ureda predsjednika Ukrajine Andriy Yermak.

Među oslobođenim ukrajinskim zarobljenicima je 10 stranaca koji su se borili na strani Ukrajine. Neki od njih su od strane takozvanih “DNR” i “LNR”, separatističkih teritorija na tlu Ukrajine, osuđeni na smrt.

Na ruskim Telegram kanalima kanalima šok i nevjerica. Pitaju se kako je moguće da su oslobođeni vojnici i komanda “Azova”, vojne formacije koja je bila jedan od izgovora Vladimira Putina da pokrene “specijalnu vojnu operaciju” 24. februara ove godine. Rusi se pitaju kako je moguće da su večeras na slobodu izašli, kako ih oni nazivaju “nacisti iz bataljona Azova”.

Rusima tek sada nija jasan jedan od ključnih ciljeva “specijalne vojne operacije” koji je Putin označio kao “denacifikacija” Ukrajine.

Ono što je večeras postalo sasvim jasno jeste da su vlasti takozvane “DNR” i “LNR” samo ikebane, i da će Putinu služiti u potkusurivanju sa Zapadom i u pregovorima s Ukrajinom, ako uopšte dobije priliku da pregovara. Jer, na slobodu su večeras izašli i “ukrajinski plaćenici” koje su u takozvanim “DNR” i “LNR” osuđeni na smrt. Jasno, bila je to samo farsa. Smrtna kazna nije izvršena. Danas su na slobodu izašli britanski državljani Aiden Aislin, Sean Pinner, Andrew Hill, John Harding i Dylan Healy, zatim Amerikanci Alexander Dryuke i Andy Hyun. Pušteni su i Marokanac Ibrahim Saadoun, kao i Hrvat Vjekoslav Prebeg.

“Ukrajinska strana ne želi mijenjati naše ratne zarobljenike ni za koga osim za strance i Azovce. Njih nije briga za obične ukrajinske ratnike. Potrebni su im simboli. Koje će moći maksimalno promovirati i još jednom pokazati kako je mala Ukrajina udarila veliku Rusiju u facu”, piše ruski Telegram kanal “Rybar” koji redovno izvještava sa fronta u Ukrajini.

No, jedno ime otkriva kako Putinu ruski vojnici i nisu baš najvažniji. U razmjeni za 215 branitelja Mariupolja, na rusku stranu je će prema ukrajinskim medijima 85 zarobljenika koje je Rusija tražila. Među njima je i jedna krupna riba. Kvisling koji je najvjerovatnije trebao postati novi predsjednik Ukrajine da su Rusi u februaru uspjeli ući u Kijev i eliminisatu Volodimira Zelnskog! On je Viktor Medveščuk, ukrajinski bogataš koji je radio za Ruse!

Podsjećamo, nakon što su Ukrajinci otkrili i uhapsili Medveščuka iz Moskve su tvrdili da je on ukrajinski državljanin i da im nije zanimljiv za razmjenu.