Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

T-14 Armata

Rusi u Ukrajini počeli koristiti svoje razvikane, ali potpuno nedokazane tenkove?

T-14 Armata
Foto: Twitter

Britanska vojna obavještajna služba je u januaru izvijestila da ruske snage u Ukrajini oklijevaju da prihvate prvu tranšu tenkova zbog njihovog “lošeg stanja”

Rusija je počela da koristi svoje nove borbene tenkove T-14 Armata za vatru na ukrajinske položaje, “ali oni još nisu učestvovali u direktnim jurišnim operacijama”, izvijestila je u utorak državna novinska agencija RIA, citirajući izvor blizak ovoj temi.

RIA je saopštila da su tenkovi opremljeni dodatnom zaštitom na bokovima, a posade su prošle “borbenu koordinaciju” na poligonima u Ukrajini.

Tenk T-14 ima kupolu bez posade, a posada daljinski kontroliše naoružanje iz “izolovane oklopne kapsule smještene u prednjem dijelu trupa”.

Tenkovi imaju maksimalnu brzinu na autoputu od 80 kilometara (50 milja) na sat, javila je RIA.

Britanska vojna obavještajna služba je u januaru izvijestila da ruske snage u Ukrajini oklijevaju da prihvate prvu tranšu tenkova zbog njihovog “lošeg stanja”.

Također je saopćila da bi bilo kakvo raspoređivanje T-14 vjerovatno bila “odluka visokog rizika” za Rusiju, i donesena prvenstveno u propagandne svrhe.

“Proizvodi se u malim količinama, a zapovjednici vjerojatno neće vjerovati vozilu u borbi. Jedanaest godina u razvoju, program je pratio kašnjenja, smanjenje planirane veličine flote i izvješća o problemima u proizvodnji”, smatraju u britanskoj vojsci.

Kremlj je naredio proizvodnju 2300 tenkova do 2020., ali je taj rok kasnije produljen do 2025., prema izvješćima ruskih medija. Novinska agencija Interfax izvijestila je u prosincu 2021. da je državni konglomerat Rostec započeo proizvodnju otprilike 40 tenkova, s očekivanom isporukom nakon 2023. godine.