Rusi ubili čelnika Islamske države Abu Omara al-Shishanija

al shishani

Jedan od ključnih čelnika Islamske države ubijen je u ruskom zračnom udaru u pokrajini Homs, saopćio je u četvrtak sirijski vojni izvor novinskoj agenciji Sputnik. Početni izvještaji ukazuju da bi to mogao biti Abu Omar al-Shishani, terorista rođen u Čečeniji i jedna od vodećih ličnosti ISIL-a.

– U ruskom zračnom udaru izvedenom u pokranjini Homs 14. oktobra uništena je grupa militanata skupa s Čečenom Abu Omarom al-Shishanijem, čelnikom terorističke grupe Ahrar ash-Sham – izjavio je izvor.

Tokom dana je sirijska državna novinska agencija Sana javila da je sirijska vojska ubila drugog čelnika Ahrar ash-Shama, šejha Omara Mustafu al-Khodra i njegovog viodećeg savjetnika Khaleda Abu Anasa.

Rusija od 30. septembra izvodi zračne udare po položajima Islamske države u Siriji na zahtjev međunarodno priznate vlade u Damasku.

“Vojni zapovjednik Islamske države Omar od Čečenije (Omar al-Shishani) koji je prijetio Rusiju džihadskim napadom, je eliminiran”, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadyrov.

“Neprijatelj islama, Tarkhan Batirashvili, koji sebe zove Omar al-Shishani (shishani u prevodu s arapskog znači čečenski), je ubijen”, izjavio je Kadyrov.

“To će se dogoditi svima koji žele ugroziti Rusiju i narod Čečenije. To će se dogoditi svakome ko proljeva krv muslimana.”

Tarkhan Batirashvili je po rođenju Gruzijac.