poruke iz moskve

Rusija bi rado pregovorala, ali tako da im Ukrajinci bez borbe poklone dio svoje zemlje?!

peskov ss

Peskov je dodao da uprkos otvorenosti Kremlja za pregovore ne vidi mogućnost za razgovore sa Zapadom u bliskoj budućnosti zbog “neprijateljskog stava” prema Rusiji

Dmitri Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da ciljevi ruske “specijalne vojne operacije” u Ukrajini ostaju nepromijenjeni, dodajući da se oni mogu postići i pregovorima.

“Smjer se nije promijenio, specijalna vojna operacija se nastavlja i trajat će sve dok ne ostvarimo zadane ciljeve”, rekao je Peskov, pa dodao:

“Više puta smo ponovili da ostajemo otvoreni da te ciljeve postignemo pregovorima”.

Pokušaj okupacije Ukrajine koji je započeo 24. februara je propao, a Rusija nakon toga pokušava oteti barem dio zemlje Ukrajincima.

Okupirali su četiri ukrajinske oblasti i nelegalno ih proglasili dijelom Rusije. Iz toga bi se moglo zaključiti da bi Rusi sada rado pristali da im Ukrajinci bez borbe, pregovorima, predaju dio svoje zemlje. Podsjećamo, 2014. godine Rusija je nasilnim putem otela Krim od Ukrajine.

Peskov je dodao da uprkos otvorenosti Kremlja za pregovore ne vidi mogućnost za razgovore sa Zapadom u bliskoj budućnosti zbog “neprijateljskog stava” prema Rusiji.

“Za razgovor su potrebne dvije strane, a Zapad sad zauzima jako, jako neprijateljski stav prema nama, tako da ne smatram da će bilo kakvi razgovori biti mogući u bliskoj budućnosti”, rekao je Peskov.

Podsjećamo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jasno je poručio da nema pregovora s Rusijom dok je na njenom čelu Vladimir Putin.