Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija će Trumpu “pokloniti” Snowdena

Snowden

Pozivajući se na obavještajne izvore, mediji u SAD-u pišu da bi Rusija mogla izručiti Snowdena kao poklon Trumpu. Snowden za to vrijeme tvita kako ga Rusija ne posjeduje.

Rusija bi mogla izručiti Edwarda Snowdena Americi kao poklon Donaldu Trumpu, objavio je jučer NBC News pozivajući se na dva obavještajna izvora.

Jedan neimenovani dužnosnik za NBC je rekao da ta informacija dolazi od “serije visoko povjerljivih obavještajnih izvještaja” te da je izručenje Snowdena jedan od načina kako Rusija može dobiti usluge od Trumpove administracije.

Rusija je pružila utočište Snowdenu u 2013., a nedavno mu je odobrila dozvolu da ostane na njezinom tlu do 2020. godine.

Trump je u prošlosti nazivao Snowdena izdajicom i špijunom, te je sugerirao da je Snowden mogao odati tajne SAD-a drugim zemljama. Snowden je odbacio te optužbe u petak, objavivši na Twitteru “Nikada nisam surađivao s ruskim obavještanim službama. Nijedna zemlja ne razmjenjuje špijune jer bi se ostali bojali da su idući”.

Snowden je, također, tvitao intervju koji je dao za Yahoo News u kojem je ponovno izjavio da je neovisan.

“Uvijek sam radio na dobrobit SAD-a… Rusija me ne posjeduje”, napisao je. Usput, navodi da bi Rusija mogla izručiti Snowdena SAD-u kao poklon Trumpu je u skladu s Trumpovom željom da bliskijim odnosima s Kremljom.

Tijekom predsjedničke kampanje, Donald Trump nije skrivao svoje afinitete prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Takve stavove Trumpa, osuđivali su i republikanci i demokrati, ističući kako se Putinu ne može vjerovati. U intervjuu za NBC News, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Juan Zarate je rekao da “na kraju dana, u ovom slučaju Moskva drži pobjedničke karte”.