Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turska

Rusija i Ukrajina danas potpisuju sporazum o isporuci žitarica?

zito – psenica – odesa – Lyashonok Nina-Ukrinform-ABACA-PIXSELL

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se 22. jula u Turskoj održati još jedna runda pregovora pod vođstvom UN o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica, ali nije potvrdilo da će sporazum biti potpisan

Rusija i Ukrajina će 22. jula u Istanbulu potpisati sporazum o obnavljanju izvoza žitarica, saopšteno je iz kabineta turskog predsjednika, piše Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, kao i predstavnici Rusije i Ukrajine će učestvovati na ceremoniji potpisivanja, objavilo je 21. jula tursko predsjedništvo.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se 22. jula u Turskoj održati još jedna runda pregovora pod vođstvom UN o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica, ali nije potvrdilo da će sporazum biti potpisan.

“Mogao bi biti potpisan dokument koji će obavezati strane da osiguraju bezbjedno funkcionisanje izvoznih ruta u Crnom moru”, rekao je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih Oleg Nikolenko za Rojters.

On je dodao da će ukrajinska delegacija na razgovorima samo podržati odluke koje će garantovati bezbjednost južnih regiona Ukrajine, “snažne pozicije” ukrajinskih oružanih snaga u Crnom moru i bezbjedan izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš bio je na putu za Istanbul 21. jula, ali je portparol UN rekao da dogovor o sporazumu još nije u potpunosti postignut.

“Ono što pokušavamo da uradimo je da postignemo sporazum koji bi omogućio da ukrajinska i ruska hrana i đubrivo stignu na svjetska tržišta”, rekao je portparol UN-a Farhan Hak u Njujorku.

Rusija i Ukrajina su glavni svjetski dobavljači pšenice, ali je invazija Moskve na njenog susjeda 24. februara izazvala skok cijena i međunarodnu krizu sa hranom.

Rat je zaustavio izvoz Kijeva, ostavljajući desetine brodova nasukanim, a oko 20 miliona tona žitarica zaglavljeno je u silosima u ukrajinskim lukama na Crnom moru.

Ankara je saopštila da je postignut opšti dogovor o planu pod vodstvom UN-a tokom razgovora u Istanbulu prošle sedmice i da će ga strane sada dati u pisanoj formi.

Prije prošlonedjeljnih razgovora, diplomate su rekle da su planom predviđene zajedničke kontrole brodova kada napuštaju i stižu u crnomorske luke i mehanizam koji bi osigurao bezbjednost ruta, te inspekcija brodova kako bi se ublažila ruska bojazan od krijumčarenja oružja.

Ujedinjene nacije i Turska već dva mjeseca rade na posredovanju kako bi se obnovio ukrajinski izvoz žitarica iz Crnog mora i olakšala isporuka ruskog žita i đubriva.

Ukrajina bi potencijalno mogla brzo da pokrene izvoz, rekao je 21. jula zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visotski.

“U pitanju je nekoliko sedmica u slučaju da postoje odgovarajuće bezbjednosne garancije”, rekao je on za ukrajinsku televiziju.

Moskva je poricala odgovornost za prehrambenu krizu, okrivljujući efekat zapadnih sankcija za usporavanje sopstvenog izvoza hrane i đubriva.

Američki Stejt department pozdravio je 21. jula načelni sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica uz posredovanje UN, ali je naveo da Rusiju smatra odgovornom za sprovođenje sporazuma.