Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruska agresija

Rusija izvela najžešći napad ove godine: Eksplozije u Kijevu, nuklearka bez struje

kijev

Napadi na Ukrajinu dolaze nakon što je Rusija izvijestila o pomacima u bici za industrijski grad Bahmut, gdje borbe traju već mjesecima

Ruski udari na energetsku infrastrukturu zabilježeni su u četvrtak širom Ukrajine, dok se borba za kontrolu nad istočnim gradom Bahmutom nastavlja.

Rusija mjesecima gađa ključne objekte u Ukrajini projektilima i bespilotnim letjelicama, prekidajući opskrbu vodom, grijanjem i strujom.

Zabilježeni su udari u glavnom gradu Kijevu, kao i u Harkovu na sjeveroistoku i jugozapadnoj regiji Odesa, što je dovelo do isključenja struje, prenosi France 24.

Ukrajinski parlamentarac Oleksij Gončarenko kaže da je ovo bio najjači napad ove godine.

“Sinoćnji napad bio je najsnažniji napad na Ukrajinu od početka godine”, kratko je napisao.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je bilo “eksplozija” u južnom dijelu grada i da je oko 15 posto kućanstava ostalo bez struje.

Kijevski odjel ukrajinskog energetskog operatera DTEK rekao je da su “zbog neprijateljskog napada na snazi prekidi u opskrbi strujom”.

Napadi na Ukrajinu dolaze nakon što je Rusija izvijestila o pomacima u bici za industrijski grad Bahmut, gdje borbe traju već mjesecima.

Ruska plaćenička skupina Wagner, koja je predvodila napad na Bahmut, tvrdila je u srijedu da je zauzela istočni dio grada.

– Okupatori su ponovno gađali objekte kritične infrastrukture – poručio je na društvenim mrežama.

U Harkovu, glavnom gradu regije, gradonačelnik Igor Terekhov rekao je da je meta bila “energetska infrastruktura” i da postoje “problemi” sa strujom u nekim dijelovima grada.

U regiji Odesa, guverner Maksym Marchenko rekao je kako su “projektili pogodili energetsku infrastrukturu regije, kao i stambene zgrade” nakon “masovnog raketnog udara”.

U raketnom napadu na Lavov poginule su četiri osobe, objavile su lokalne vlasti.

Zračna uzbuna trajala je četiri sata. Kako kažu vlasti, projektil je pao na stambeno područje i izbio je požar koji je do jutra ugašen.

“Zasad znamo za četiri mrtve osobe. Radi se o odraslim osobama, dva muškarca i dvije žene. Bili su kod kuće kad je raketa pala”, rekle su lokalne vlasti.

Nije isključeno da ispod ruševina ima još mrtvih.

Uništene su tri stambene zgrade.

Zbog granatiranja je bez struje ostala nuklearna elektrana Zaporižja.

“Danas je prekinuta posljednja linija komunikacije između okupirane nuklearne elektrane Zaporižja i ukrajinskog elektroenergetskog sistema”, stoji u saopćenju kompanije Enerhoatom.