Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusija napala projektilima Kijev i Odesu, Ukrajina tvrdi da je većina oborena

Foto: Twitter
Raketiranje Odese

U Kijevu su se čule glasne eksplozije, a krhotine koje su padale izazvale su požar u jednoj zgradi

Rusija je u četvrtak rano ujutru lansirala krstareće rakete na ukrajinsku prijestolnicu i regiju Odese, saopćili su zvaničnici, u eskalaciji uoči dugo očekivane kontraofanzive. Većina projektila je oborena, a zabilježena je i jedna pogibija u napadima.

U Kijevu su se čule glasne eksplozije, a krhotine koje su padale izazvale su požar u jednoj zgradi.

Bio je to deveti ruski zračni napad koji je imao za cilj glavni grad ovog mjeseca, jasna eskalacija nakon sedmica zatišja i uoči dugo očekivane ukrajinske kontraofanzive koristeći novoisporučeno napredno zapadno oružje.

https://twitter.com/search?q=odessa&src=typed_query

Napad su izveli strateški bombarderi iz kaspijske regije, vjerovatno koristeći krstareće rakete, a Rusija je kasnije rasporedila izviđačke letjelice iznad glavnog grada. Prema preliminarnim informacijama, svi neprijateljski ciljevi su uništeni, naveo je u Telegramu načelnik kijevske vojne uprave Sergej Popko.

Krhotine su pale na dva kvarta Kijeva, a požar u garažnom kompleksu je ugašen. Za sada nema informacija o žrtvama, rekao je Popko.

U južnoj regiji Odese jedna osoba je poginula, a dvije su ranjene u ruskom raketnom napadu, sapćio je na Telegramu Sergij Bratčuk, portparol vojne uprave Odese.

– Većinu neprijateljskih projektila oborile su snage protivzračne odbrane iznad mora. Nažalost, pogođen je industrijski objekat, jedna osoba je poginula, dvije su povrijeđene – piše Bratčuk.

U ovoj je sedmici ukrajinska protivzračna odbrana, potpomognuta sofisticiranim sistemima sa Zapada, osujetila intenzivni ruski zračni napad na Kijev, oborivši sve rakete usmjerene na prijestolnicu, saopćili su zvaničnici, prenosi Reuters.