Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Rusija nudi 50 miliona dolara za informaciju o odgovornim za pad aviona

17/11/2015

Ruski Federalni sigurnosni biro (FSB) nudi novčanu nagradu od 50 miliona dolara za informacije koje bi mogle dovesti do otkrivanja odgovornih za rušenje ruskog aviona krajem oktobra u Egiptu u kojem su poginule 224 osobe.

„Onome ko dostavi informacije koje će dovesti do pronalaska odgovornih će biti isplaćeno 50 miliona dolara“, navodi se u pisanom saopćenju FSB-a.

Ruski ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev je saopćio da je podignut nivo sigurnosti u svim centrima gdje se okupljaju veće grupe ljudi.

Šef FSB-a Alexander Bortnikov je jutros izjavio da je pad ruskog putničkog aviona uzrokovan eksplozijom bombe podmetnute u letjelici.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je kako ovo nije prvi put da se Rusija suočava sa ovakvim “barbarskim napadom” te je najavio pronalazak i kažnjavanje počinitelja.

“Pronaći ćemo i kazniti počinitelje ovog napada. U kojem god dijelu svijeta da se nalaze, pronaći ćemo ih i kazniti”, naglasio je Putin.

Putin je rekao da će Rusija u ovom slučaju postupiti u skaldu sa članom 51. Povelje UN-a, članom kojim je svakom zagarantovano pravo upotrebe oružanih snaga radi samoodbrane. Putin je također naredio Ministarstvu vanjskih poslova da, u cilju pronalaska počinitelja napada, stupi u kontakt i razvije saradnju sa drugim zemljama.

Ruski putnički avion pao je krajem oktobra dok je letio iznad Sinaja. Tada je poginulo 224 putnika i članova posade.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.