Globus

jedna turbina operativna

Rusija ponovo navodnim problemima u dotoku gasa u Evropu

02/09/2022
FOTO: Ilustracija

Bruxelles tvrdi da je to samo opravdanje i da Rusija koristi gas kao ekonomsko oružje kako bi se osvetila, prenosi Reuters

Rusija je saopćila u petak da su isporuke gasa preko jedne od vodećih ruta snabdijevanja u Evropu, plinovoda Sjeverni tok 1, u riziku jer je samo jedna turbina oprativna, produbljujući evropske brige dok se bori da osigura dovoljno goriva za predstojeću zimu.

Sjeverni tok 1, koji prolazi ispod Baltičkog mora kako bi snabdio gasom Njemačku i druge zemlje, radi s 20 posto kapaciteta, čak i prije nego što je priliv zaustavljen na tri dana u ovoj sedmici radi radova na održavanju. Isporuke bi se trebale nastaviti u subotu u 01.00 sati po srednjoevropskom vremenu.

Moskva krivi sankcije koje joj je uveo Zapad nakon ruske invazije na Ukrajinu, koje ometaju rutinske operacije i održavanje Sjevernog toka 1. Bruxelles tvrdi da je to samo opravdanje i da Rusija koristi gas kao ekonomsko oružje kako bi se osvetila, prenosi Reuters.

Izvori bliski Gazpromovim planovima saopćili su da će firma pod državnom kontrolom nastaviti s radom Sjevernog toka 1 po planu, iako evropske zemlje ostaju zabrinute ruskim namjerama.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.