Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Rusija prije napadom na vojne ciljeve u Velikoj Britaniji

Maria Zaharova
Foto: Tass/SIPA USA/Pixsell
Marija Zaharova

Britanski šef diplomatije, koji se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, rekao je da je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu i Ukrajina ima “apsolutno pravo uzvratiti natrag Rusiji”

Rusija je prvi put službeno zaprijetila Britaniji napadima na njen teritorij.

“Iskoristi li Ukrajina rakete koje joj je dostavila Velika Britanija za napade na Rusiju to bi moglo rezultirati napadima Rusije na vojne ciljeve u Velikoj Britaniji i izvan Ukrajine”, objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Podsjetimo, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je prošle sedmice da je na Ukrajini da odluči kako će upotrijebiti britansko oružje i naglasio da Kijev ima pravo gađati mete na ruskom teritoriju.

Tokom posjeta Kijevu, rekao je da će Britanija davati Ukrajini godišnje 3 milijarde funti (oko 3.5 milijardi eura), dok god bude potrebno. “Baš kako Rusija napada unutar Ukrajine, možete razumjeti zašto Ukrajina osjeća potrebu da osigura svoju odbranu”, rekao je Cameron.

Britanski šef diplomatije, koji se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, rekao je da je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu i Ukrajina ima “apsolutno pravo uzvratiti natrag Rusiji”. 

Zaharova: Ovo je dokaz da Zapad vodi rat protiv Rusije

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je u petak da izjave britanskog ministra vanjskih poslova predstavljaju priznanje da zapad vodi rat protiv Rusije koristeći “ukrajinske ruke”.

“Cameronove riječi su još jedan dokaz hibridnog rata koji zapad vodi protiv naše zemlje”, rekla je Zaharova. “Rusija na to odgovara i nastavit će odgovarati.” Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov istaknuo je da se radi o “izravnoj eskalaciji napetosti oko ukrajinskog sukoba koja potencijalno predstavlja prijetnju evropskoj sigurnosti.”