Globus

Rusija proglasila devet medija “stranim agentima”

05/12/2017

Rusko ministarstvo pravosuđa svrstalo je u utorak devet medija među “strane agente”, među kojima i Glas Amerike (Voice of America), prenosi Anadolu Agency (AA).

Osim Glasa Amerike, među one koji, kako je saopštilo rusko ministarstvo, “vrše funkciju stranog agenta” je i Radio Slobodna Evropa (Free Europe/Radio Liberty) i još sedam medija.

Ovaj korak poduzet je dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim dopušta registrovanje medija pod tim nazivom.

Novinarima koji rade u navedenim medijskim kućama može biti zabranjen ulaz u Državnu Dumu, odnosno donji dom ruskog parlamenta.

Zvanična Moskva je prošle sedmice zabranila ulaz u Dumu predstavnicima svih američkih medija. Taj potez je odgovor ruske strane na odluku američkog Kongresa da ruskoj televiziji RT ukine akreditaciju za praćenje događaja u tom zakonodavnom tijelu.

Ministarstvo pravde SAD stavilo je 13. novembra televiziju RT Amerika na spisak stranih agenata po Zakonu o stranim agencijama iz 1938. godine, da bi ruski predsjednik Vladimir Putin 25. novembra odgovorio istom mjerom i proglasio zakon koji omogućava da se svaki međunarodni medij koji djeluje u Rusiji svrsta pod kontroverzni naziv.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.