Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Rusija protjerala italijanskog diplomatu

Curzio-Pacifici (1)

Italijansko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je ruski potez neutemeljen i nepravedan, javlja Reuters

Rusija je u ponedjeljak protjerala italijanskog diplomatu i pozvala italijanskog ambasdora u svoje ministarstvo vanjskih poslova zbog, kako je rekla, neosnovanog poteza Rima da protjera dvoje ruskih diplomata prošlog mjeseca.

Prema saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Curzio Pacifici, savjetnik za odbranu i pomorske poslove italijanske ambasade u Rusiji, proglašen je nepoželjnom osobom, te mora napustiti ruski teritorij u roku od 24 sata.

Protjerivanje samo jednog diplomate – zamjenika italijanskog pomorskog atašea – može nagovijestiti želju Moskve da ne uzvrati agresivnu osvetu naciji s kojom je Rusija tradicionalno imala toplije veze nego sa mnogim drugim zapadnim zemljama.

Italijansko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je ruski potez neutemeljen i nepravedan, javlja Reuters.

Italijanska policija saopćila je u martu da je spriječila italijanskog kapetana mornarice da preda tajne dokumente ruskom vojnom zvaničniku u zamjenu za novac.

Incident je posljednji u nizu špijunskih optužbi posljednjih mjeseci protiv Rusa u evropskim zemljama.

Nekoliko zemalja bivšeg sovjetskog bloka objavilo je ovog mjeseca da protjeruje ruske diplomate, što je navelo Moskvu na odmazdu.

Najveći diplomatski spor Moskve trenutno je sa Češkom, koja je protjerala 18 ruskih diplomata i naredila Rusiji da ukloni većinu svog preostalog diplomatskog osoblja iz Praga.

Prag optužuje rusku obavještajnu službu da stoji iza smrtonosne eksplozije u skladištu municije 2014. Moskva je optužbe odbacila kao apsurdne.