Globus

Rusija razvija najbolji nosač aviona na svijetu

01/06/2015

Rusija razvija projekt nosača aviona za mornaricu od 5,6 milijardi dolara koji će biti bez premca u svijetu, izjavio je komandant ruske Sjeverne flote.

“U budućnosti treba da imamo u svom sastavu kompletan sistem nošenja aviona, koji će po svojim karakteristikama prevazilaziti one koji postoje u svijetu. To zahtijevaju novi izazovi i prijetnje koje se u svijetu pojavljuju”, rekao je admiral Vladimir Koroljov.

Prema njegovim riječima, ako govorimo kakav je nosač aviona potreban Floti, to treba da bude plovilo koje odgovara zahtjevima sutrašnjice, a ne sadašnjeg trenutka.

Koroljov je saopćio da je upoznat s idejama Naučnog centra Krilov TASS, ali nije želeo da iznosi procjenu projekta, koji nosi šifrovano ime “Projekat 23000E Oluja (Storm)”.

Prema njegovim riječima, sada glavninu zadataka obavlja krstarica “Admiral Kuznjecov”.

“Uzimajući u obzir da snage Sjeverne flote obavljaju mnoštvo zadataka u dalekoj okeanskoj zoni, posjedovanje nosača aviona u perspektivi omogućit će da se ti zadaci rješavaju efikasnije”, rekao je Koroljov, prenio je TASS.

Ranije je generalni direktor Nevskog projektno-konstruktorskog biroa Sergej Vlasov rekao toj agenciji da vrijednost budućeg nosača može da iznosti između 1,8 i 5,63 milijardi dolara (100 i 300 milijardi rubalja) i da bi za njegovu proizvodnju bilo potrebno približno deset godina.

Taj biro, navodi agencija, koji jedini projektuje nosače aviona, obavlja pripremne radove za ovaj projekt.

Iako za sada još nema tehničke specifikacije za proizodnju broda te klase, nosači programa nalaze se u programu brodogradnje do 2050. godine, navodi TASS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.