Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reuters

Rusija ugasila još jednu grupu za ljudska prava

rusija hapsenje

Ruski zakon zahtijeva od stranih grupa da podnose redovne izvještaje o svom finansiranju, o svojim ciljevima, kako troše svoj novac i ko su njihovi menadžeri

Moskovski sud donio je odluku o raspuštanju grupe za zaštitu starosjedilačkih naroda, drugu takvu odluku za manje od sedmicu dana, koju su u četvrtak kritikovale evropske vlasti.

Poznata i kao Centar za podršku autohtonih naroda sjevera, ta nevladina organizacija je 2015. godine dobila naziv “stranog agenta” zbog primanja finansijskih sredstava iz inostranstva. Taj naziv je kasnije uklonjen nakon što se centar odrekao stranog finansiranja, javio je Reuters.

Ali presuda suda u srijedu naložila je raspuštanje skoro 20-godišnje grupe zbog navoda da je prekršila ruske zakone o nevladinim organizacijama.

Grupe za ljudska prava i druge organizacije koje je rusko ministarstvo pravosuđa označilo kao strane agente, izraz koji nosi negativnu konotaciju iz sovjetskog doba, mogu se podvrgnuti pregledima na licu mjesta i suočiti se sa birokratskim nadzorom.

– Ovi zabrinjavajući događaji idu protiv nezavisnog i aktivnog civilnog društva, što je suštinski element svake demokratije – izjavila je u četvrtak Maja Kocijančić, glasnogovornica EU za vanjske poslove, nakon zatvaranja centra.

– Od vitalnog je značaja stvoriti odgovarajuće uslove državne podrške nevladinim organizacijama i podstaći otvoreno i inkluzivno okruženje za njihov rast – dodala je ona.

Ruski zakon zahtijeva od stranih grupa da podnose redovne izvještaje o svom finansiranju, o svojim ciljevima, kako troše svoj novac i ko su njihovi menadžeri.

Sporna organizacija je već uložila žalbu na odluku suda.