Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija započela zračne udare u Siriji

avion rusija

Najmanje 32 osobe su poginule, a 200 ranjeno u zračnim napadima sirijske vojske u gradu Homsu kojeg kontroliraju sirijski pobunjenici, dok lokalni aktivisti tvrde da su u napadima učestvovali i avioni ruske vojske.

Samir al-Homsi, lokalni medijski aktivista iz Homsa, kazao je da su bombarderi sirijske vojske danas izveli niz žestokih zračnih udara na teritoriju koju kontroliraju pobunjenici i da je u tim napadima u mjestu Telbise poginulo 16, u Rastanu sedam i Zaferanu devet osoba. Ranjeno je više od 200 ljudi.

Potvrda ruskih vlasti

Ruska avijacija je pristupila prvim zračnim udarima u Siriji, uništivši prvenstveno “vojnu opremu” i “skladišta oružja i municije” grupe Islamska država, saopćilo je u srijedu rusko ministarstvo odbrane.

– U skladu s odlukom vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Vladimira Putina, naši avioni su izveli zračnu operaciju i ostvarili precizne udare na kopnene mete terorista grupe Islamska država u Siriji – rekao je general Igor Konačenkov, glasnogovornik ministarstva odbrane, a prenijele ruske agencije.

Ističući da su lokalne ekipe civilne zaštite na terenu i da rade na identifikaciji poginulih, Homsi je kazao da se strahuje da bi broj smrtno stradalih mogao rasti jer je među ranjenicima mnogo životno ugroženih.

„U napadima je pričinjena enormna materijalna šteta, a među lokalnim stanovništvom se govori da su i ruski avioni učestvovali u zračnim napadima u Homsu i Hami. Bombarderi koji su izveli napade u pomenuta dva grada su drugačiji od onih koji su ranije bombardirali ovu regiju. Ovi avioni nanose mnogo više razaranja. Naoružane pobunjeničke grupe tvrde da su presrele bežičnu komunikaciju tornjeva i pilota i da je razgovor vođen na ruskom jeziku“, kazao je Homsi.

Zvaničnici Lokalnog koordinacijskog tijela (LCC) također javljaju o velikim bilansima šteta u današnjim napadima i tvrde da su među stradalima većina civili.

Sirijska novinska agencija SANA je objavila da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad od Rusije zatražio zračnu podršku u borbi protiv terorizma.

Isti izvor navodi da je režim sirijskog predsjednika Assada uputio zahtjev ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pošalje ruske bombardere u Siriji u okviru ranije pominjane inicijative o zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Ovo je prvo saopćenje sirijske vlasti u kojem je potvrđeno da je Sirija od ruskih zračnih snaga zatražila pomoć nakon što su vlasti SAD-a nedavno optužile Rusiju da je u zračnu bazu u Lazkiji poslala svoje avione.

Gornji dom ruskog parlamenta je danas odobrio ukaz predsjednika Putina kojim se odobrava angažman ruske vojske u inozemstvu.