rat u ukrajini

Rusima i Ukrajincima se na najžešćem ratištu pojavio zajednički “neprijatelj”

ukrajina

“Velike ofanzive su nemoguće ili barem vrlo problematične. Vrijeme je na strani branitelja

Nakon hladne i snježne zime dolazak proljeća s kišom i blažim temperaturama vratio je blato na ratišta Donbasa.

Videozapisi koji su se dijelili na društvenim mrežama prikazuju vojnike koji gacaju po rovovima i uništena vozila koja su zaglavila u blatu. Nakon nekoliko dana suhog vremena u nedjelju se vratila kiša u Donbas, posebno oko Bahmuta, gdje već mjesecima bjesni borba između ruskih i ukrajinskih snaga.

U blizini grada vozač ukrajinskog tenka T-64 kaže da taj sovjetski model nema problema s blatom: “Gusjenice su mu tako dizajnirane da stvarno rijetko zapne.” Noviji modeli poput T-72 ili T-90 lošiji su, kazao je vojnik koji je tražio da ga se ne imenuje.

Veća ofanziva je nemoguća

Putovi u tom dijelu Ukrajine često su prekriveni slavnom crnicom, bogatom humusom i vrlo plodnom. Ali ona se na kiši pretvara u žitko blato. Takvi uvjeti otežavaju pomicanje linija ratišta koja su relativno nepromijenjena od novembra prošle godine.

“Obje strane čekaju da se vremenski uvjeti poboljšaju”, rekao je Ruslan, zapovjednik ukrajinske artiljerijske jedinice.

“Velike ofanzive su nemoguće ili barem vrlo problematične. Vrijeme je na strani branitelja”, rekao je.

Uvjeti otežavaju i evakuacije. “Naravno, to je problem, ali uvijek smo uspjeli pronaći prikladno vozilo za transport ranjenog vojnika u bolnicu, iako se ne možemo kretati brzo”, rekao je član saniteta u malome selu blizu ratišta, govoreći anonimno.

“Pogledajte ove uvjete”, dodaje i pokazuje na cestu s rupama koja je prekrivena debelim, klizavim blatom.

Potporučnik u pješačkoj jedinici blizu Bahmuta rekao je da je kiša “veliki problem”.

“Naši momci ostaju u rovovima, u blatu, i moraju braniti poziciju. Gusjeničari su također blokirani, i na našoj i na njihovoj strani. Ali kad postane suho i ostane tako tri ili četiri sedmice, definitivno će biti velikih napada”, rekao je.

Institut za rat: Ofanziva u Bahmutu usporava

Bahmut je mjesto najsmrtonosnije pješačke bitke u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Institut za proučavanje rata, američki think tank, rekao je u svom najnovijem ažuriranju da tempo ruskih operacija oko Bahmuta “usporava usred zapadnih izvještaja da ruske snage možda pokušavaju pokrenuti ofanzive u drugim smjerovima”.

“Ruske snage trenutno pojačavaju tempo svojih ofenzivnih operacija oko Avdijivke s ciljem okruživanja naselja, a moguće je da ruske snage to čine na račun svojih operacija oko Bahmuta i zaustavljene ofenzive oko Vuhledara”, objavili su.