Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

institut za rat

Rusima pada moral, među vojnicima su masovna pijanstva i opšti nered

rusija tenk tw

Ukrajinska glavna obavještajna uprava objavila je presretnuti telefonski razgovor u kojem su se vojnici DNR-a na sličan način požalili da su fizički nesposobni pojedinci prisiljeni ići u službu i da mobilizirane jedinice doživljavaju masovna pijanstva i opći nered

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove:

Ruske trupe nastavile su s operacijama zauzimanja Severodonjecka i daljnjim operacijama za zauzimanje Lisičanska. Rusko vojno vodstvo vjerovatno će iskoristiti zauzimanje ova dva grada kako bi tvrdilo da su “oslobodili” cijelu Luhansku oblast prije nego što se okrenu Donjeckoj oblasti, ali je malo vjerovatno da će imati snage potrebne da zauzmu značajan teritorij u Donjeckoj oblasti nakon što su pretrpjele gubitke oko Severodonjecka.

Malo je vjerovatno da će ruska prisilna mobilizacija stvoriti značajnu borbenu moć i pogoršat će ionako nizak moral i lošu disciplinu u ruskim i zamjenskim jedinicama. 113. jedinica DNR objavila je videoapel ruskom predsjedniku Putinu u kojem se prisilno mobilizirani vojnici žale da su cijeli rat proveli na ratištu u Hersonu bez hrane i lijekova te da mobilizacijski odbori nisu proveli potrebne medicinske preglede.

Ukrajinska glavna obavještajna uprava također je objavila presretnuti telefonski razgovor u kojem su se vojnici DNR-a na sličan način požalili da su fizički nesposobni pojedinci prisiljeni ići u službu i da mobilizirane jedinice doživljavaju masovna pijanstva i opći nered.

Ruske okupacijske vlasti i dalje se suočavaju s izazovima uspostave trajne kontrole na okupiranim ukrajinskim teritorijima.

Ukrajina je izvijestila da ruske profesionalne uprave nisu u stanju kontrolirati lokalno stanovništvo, nametati korištenje ruskog rublja ili provoditi birokratske procese.

Britanci: Rusija kontroliše više od 90 posto Luhanske oblasti

Rusija postiže taktički uspjeh u Donbasu i kontrolira više od 90 posto Luhanske oblasti, navelo je britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem obavještajnom izvještaju.

“Nakon što ruske snage nisu uspjele postići svoje početne ciljeve, Rusija je prilagodila svoj plan i usredotočila se na Donbas”, stoji u izvještaju.

“Rusija sada postiže taktički uspjeh u Donbasu. Ruske snage generirale su i zadržale zamah i trenutno se čini da drže inicijativu nad ukrajinskom vojskom”, dodaje se.

“Rusija kontrolira više od 90% Luhanske oblasti i vjerovatno će preuzeti potpunu kontrolu u sljedeće dvije sedmice. Međutim, u odnosu na izvorni plan Rusije, nijedan od strateških ciljeva nije postignut”, dodaje se u izvještaju