Globus

ŽESTOKA KONTRAOFANZIVA

Rusima prijeti katastrofa pod Kharkivom, traže sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

08/09/2022

Kako se zahuktava ukrajinska kontraofanziva, iz Rusije stiže novi pokušaj da se svijet ubijedi da Ukrajini ne treba pomagati da se brani od brutalne agresije

Ukrajinske snage napredovale su najmanje 20 km duboko u teritorij pod kontrolom Rusije sjeverno od Izyuma prema #Kupyansk i oslobodile oko 400 kvadratnih kilometara u žestokom kontraudaru 6. i 7. septembra, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Ruski izvori su potvrdili da su ukrajinske snage napredovale prema jugoistoku duž autocesta E40 i N26 prema Izyumu, odnosno Kupyansku, ključnom čvorištu za snadbjevanje ruskih snaga na jugu. Analitičari smatraju da je cilj ukrajinske kontraofanzive na sjeveru upravo Kupyansk.

Geolocirane snimke pokazuju da su ukrajinske snage također napredovale prema sjeveroistoku duž autoceste T2110 od Balakliye, Verbivke, Yakovenkove, Volokhiv Yara (na križanju autocesta T2210 i E40), i prema Shevchenkovu.

Ruski izvori su također potvrdili da ukrajinske snage pokušavaju napredovati na Savintsi, što bi Balakliyu odsjeklo od ostatka okupiranih teritorija.

Kako se zahuktava ukrajinska kontraofanziva, iz Rusije stiže novi pokušaj da se svijet ubijedi da Ukrajini ne treba pomagati da se brani od brutalne agresije.

Naime, Rusija je zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se raspravljalo o “sigurnosnim prijetnjama koje predstavlja opskrba Ukrajine oružjem od strane zapadnih zemalja”, izjavio je ruski ambasador u Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja.

Ruski režim od samog početka agresije na Ukrajinu traži od Zapada praktično da mu pomogne da okupira i otme Ukrajincima zemlju. No, male su šanse da će se to desiti. Neki smatraju da nije isključeno da Moskva, u svjetlu novog razvoja situacije, odnosno sve žešćih kontraudara Ukrajinaca posegne i za nuklearnim oružjem, protiv zemlje koja to oružje nema.

“Teško je zamisliti da će čak i nuklearni napadi omogućiti Rusiji da slomi volju Ukrajine za otporom. Ali prijetnja koja će se pojaviti za cijelu Evropu ne može se zanemariti. Također se ne može u potpunosti isključiti mogućnost direktnog uključivanja vodećih svjetskih sila u ‘ograničeni’ nuklearni sukob, što povećava šanse za Treći svjetski rat”, izjavio je Vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužnij za Ukrinform.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.