Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ruska ofanziva na Kijev nastavljena, pokušali su izgraditi pontonski most

kijev aa

Sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je izgraditi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin, objavio je glavni štab ukrajinske vojske

Ruska ofanziva na glavni grad Ukrajine Kijev nastavljena je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, saopćila je ukrajinska vojska.

Sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je izgraditi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin, objavio je glavni štab ukrajinske vojske na Facebooku. Također je neuspješno pokušala zauzeti grad Irpin nedaleko od Kijeva, dodali su.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da su ruske trupe napredovale iz južnog ukrajinskog grada Hersona prema Mikolajivu.

U međuvremenu ukrajinske vlasti objavile su na Telegramu da je projektil pogodio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Černihivu u blizini granice s Bjelorusijom. Zasad nema konačne potvrde ni pojedinosti o ovom događaju.

Ukrajinska vojska saopćila je da su gubici ruske vojske do sada oko 4.500 vojnika te da su ruski helikopteri, tenkovi i druga vojna vozila uništeni. Rusija je priznala da je među njenim vojnicima bilo mrtvih tokom borbi u Ukrajini, ali nije navela broj.

Na Facebooku se jutros javio i zapovjednik odbrane Kijeva, general pukovnik Aleksandar Sirski.

“Danas je neprijatelj nastavio pokušavati probiti obranu Kijeva. U više navrata ruske trupe pokušale su jurišati na predgrađe glavnog grada. Sva kretanja neprijateljskih snaga bila su pod kontrolom, a odluke su donesene na vrijeme. U glavnom gradu naše domovine situacija je pod kontrolom. Svi pokušaji ruskih okupacijskih trupa da postignu cilj su propali”, napisao je Sirski dodavši da su ruske snage pretrpjele značajne gubitke.

“Ruske trupe su demoralizirane i iscrpljene. Pokazali smo da možemo zaštititi svoj dom od nepozvanih gostiju”, zaključio je Sirski.