Ruska vojska ratuje protiv ISIS-a u Siriji

ukraine-politician-urges-national-mobilization-of-army-to-defend-against-russian-troops

Ruska vojska pridružila se vojnim operacijama u Siriji, bori se na strani državne vojske pod zapovjedništvom Bašara al-Assada, piše Reuters, koji se poziva na neimenovane izvore u Libanonu, koji su, kako tvrde, dobro informirani o vojnoj i političkoj situaciji u Siriji.

Izvori kažu kako Rusija sve više pojačava svoje snage u Siriji, iako je trenutno u operaciji manji broj pripadnika ruske vojske.

Američki dužnosnici navode kako je Rusija poslala dva broda za iskrcavanje tenkova, ali i dodatne zrakoplove sirijskoj vladi u posljednjih nekoliko dana. Također tvrde da su poslali i manji dio mornaričke pješadije.

Moskva je priznala kako je u Siriji poslala svoje “stručnjake”, no nisu potvrdili nikakve detalje o vojnom prisustvu u toj državi, o kojem mediji već danima pišu. Assadova vlada također poriče prisustvo Rusije u Siriji. Ipak, jedan sirijski dužnosnik kazao je kako je broj vojnih stručnjaka od prošle godine na tom području porastao.

161767588

“Rusi više nisu samo stručni savjetnici. Odlučili su se i uključiti u rat protiv terorizma”

Libanonski izvori tvrde kako Rusija organizira dvije nove baze u Siriji, jednu blizu obale, a drugu u unutrašnjosti – upravo bi ta trebala biti glavna baza za vojne operacije. Rusija inače u gradu Tartusu ima svoju jedinu mornaričku bazu na Mediteranu, a ona je na teritoriju kojeg kontroliraju Assadove snage.

“Rusi više nisu samo stručni savjetnici. Odlučili su se i uključiti u rat protiv terorizma”, tvrdi neimenovani izvor.

SAD već neko vrijeme vrši zračne udare na položaje samoproglašene Islamske države, no Amerikanci ne podržavaju režim Bašara al-Assada.

John Kerry, američki državni tajnik, po drugi put u zadnja četiri dana razgovarao je s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Upozorio ga je da bi ruske vojne aktivnosti u Siriji mogle rezultirati dodatnim nasiljem.

Iz Bijele kuće poručuju da pomno prate situaciju na terenu.

Američki dužnosnici i dalje pokušavaju odrediti prave namjere ruske vojne ofenzive u Siriji, javlja CNN

“Pozdravili bismo doprinos Rusije u borbi protiv ISIS-a, ali vrlo smo jasno rekli da bi bilo nezamislivo za bilo koju stranu, uključujući Ruse, pružati ikakvu potporu Asadovom režimu”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Eric Schultz.

Istovremeno, CNN je objavio da SAD već danima promatra kretanje ruske vojske u Siriji. Prema CNN-u, američki su sateliti snimili barem tri velika ruska aviona Antonov koji su u Siriju dopremali oružje i opremu, kao i četvrti zrakoplov kojim je u Siriju stiglo rusko vojno osoblje. Također, dva ruska broda iskrcala su nepoznati teret u luci Tartus, a sateliti su snimili i stotinjak pripadnika ruske mornaričke pješadije s desetak vozila.

Američki dužnosnici i dalje pokušavaju odrediti prave namjere ruske vojne ofenzive u Siriji, javlja CNN. Moguće je da će napasti samo položaje ISIS-a, ali Amerikanci strahuju da će ruska vojska u Siriji ratovati i protiv umjerenijih pobunjenika koji se suprotstavljaju Asadovom režimu. Također, SAD strahuje da se Rusi pripremaju za mogućnost Asadovog pada, te da će u tom slučaju koristiti svoju vojnu prisutnost kako bi kontrolirali događaje u toj državi.