Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stradalo četrnaest osoba

Ruske vlasti šute o požaru u vojnoj podmornici

ruska podmornica

Na pitanje je li brod imao nuklearni reaktor, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je novinare uputio na Ministarstvu odbrane

Ruski zvaničnici suočavaju se sa optužvama da pokušavaju prikriti detalje nesreće koja se dogodila u vojnoj podmornici u kojoj je, od posljedica požara, stradalo četrnaest članova posade.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da se nesreća desila u ponedeljak ali da je informacija objavljena tek u utorak.

Navodi se da su pomorci stradali u požaru u, kako je opisano, podmornici za istraživanje u blizini Arktika.

Pojedini ruski mediji kritikovali su nedostatak transparentnosti i povukli paralele sa sa nedostatkom zvaničnih informacija tokom kraha sovjetskog nuklearnog reaktora u Černobilu 1986. godine.

“Apsolutno ništa nije poznato u ovom momentu. Ko, šta… Ne razumijem jednu stvar: zašto je prošao cijeli jedan dan da bi se saopštila vijest o stradanju?”, rekao je Evgenij Buntman, voditelj radijske stanice u Moskvi.

Na pitanje je li brod imao nuklearni reaktor, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je novinare uputio na Ministarstvu odbrane. On je također rekao novinarima da su detalji o podmornici tajni ali da su informacije dostavljene na vrijeme.

Peskov je također rekao da će tehnički detalji o podmornici ostati tajna zbog osjetljive prirode vojnih operacija.

“Prirodno, takva informacija ne može biti objavljena javno. Povezana je sa kategorijom potpuno tajnih podataka i za nas je normalno da je ne objavimo”, rekao je Peskov novinarima.

Norveška uprava za radijaciju i nuklearnu sigurnost (DSA) saopćila je u srijedu da nije otkrila nikakvu nenormalnu radijaciju u tom području i da se njene mjere podudaraju s javnim informacijama koje je pružila Moskva.

Šef Greenpeace-a u Norveškoj, Frode Pleym, pozvao je vlasti u Moskvi da budu potpuno transparentne kako bi “zaštitile interese i Rusije i susjednih zemalja poput Norveške”.

Požar koji se desio u ponedeljak bio je jedna od najsmrtonosnijih podmorničkih nesreća još od avgusta 2000. godine, kada je podmornica Kursk s nuklearnim pogonom potonula na pod Barentsovog mora, ubivši svih 118 ljudi na brodu.