Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Ruski agenti glavni osumnjičeni za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

26/02/2017

Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osumnjičeni za organiziranje terorističkih aktivnosti u Crnoj Gori i stvaranje kriminalne organizacije, agenti su ruske vojne obavještajne službe GRU, potvrdile su britanske, američke te sigurnosne službe drugih zemalja, pišu u nedjelju podgorički mediji.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov bio je vojni ataše u ruskoj ambasadi u Poljskoj, a za zadaće destabilizacije Crne Gore i njezinog članstva u NATO-u, promijenio je lični identitet i dobio novo prezime – Širokov.

Za sličnu operaciju destabilizacije Moldavije i suprotstavljanja njezina pristupanja Evropskoj uniji osumnjičen je Vladimir Popov u ljeti 2014. godine.

Crna Gora je putem Interpola tražila izručenje te dvojice ruskih agenata, ali su mali izgledi da se to ostvari.

Službena Moskva je odbacila optužbe o umiješanosti u događaje u Podgorici u oktobru prošle godine.

Specijalno državno tužiteljstvo vodi postupak protiv 26 osoba, a podizanje optužnice najavilo je za 15. aprila.

Također je najavljeno da će se dvojici ruskih agenata suditi u odsustvu, ako do početka suđenja ne budu dostupni pravosuđu.

Crnogorsko pravosuđe objavilo je da su ruski nacionalisti glavni organizatori pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra kada je uhapšena skupina osumnjičena da je na na području Crne Gore tokom dana i izborne noći planirala izvesti niz terorističkih akcija te izazvati haos u državi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.