Ruski ambasador u UN-u: Srbi u BiH su propatili možda i više od drugih

curkin rus

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin započeo je svoj govor prije glasanja o nacrtu britanske rezolucije o Srebrenici.

[pull_quote_right]Naše glasanje protiv nacrta rezolucije ne znači da smo gluhi na patnje žrtava Srebrenice i bilo gdje drugdje – izjavio je Čurkin[/pull_quote_right]

“Ruska federacija je podržavala istraživanje svih zločina počinjenih na teritoriji BiH. Moramo se zapitati ko je najviše propatio. Srbi su propatili kao i svi drugi, ako ne i više. Mi želimo mir”, kazao je Čurkin i zatražio minutu šutnje u znak sjećanja na žrtve Srebrenice, a svi diplomati u Vijeću sigurnosti su ustali, od kojih su mnogi pognuli glave.

Kazao je kako je potrebno da Vijeće sigutrnosti osigura mir u Bosni i Hercegovini i da bi trebalo obilježiti 20. godišnjicu mirovnog sporazuma iz Daytona u ovoj godini.

“Prijedlog rezolucije nije legitiman, jer se ističe samo jedna strana, odnosno jedan krivac. Zbog toga britanska rezolucija nije edukativna kakva bi trebala biti”, dodao je.

Mirovni sporazum je postignut u gradu Daytonu u američkoj sdaveznoj državi Ohaju u novembru 1995. godine i priznao je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ali ju je podijelio u dvije mini države duž etničkih linija, navodi Associated Press.

– Naše glasanje protiv nacrta rezolucije ne znači da smo gluhi na patnje žrtava Srebrenice i bilo gdje drugdje – izjavio je Čurkin, dodajući da će Rusija uložiti sve napore na provedbi Dejtonskog sporazuma i normalizaciji odnosa na Balkanu.