Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski avion oborila konzerva “tonika”?

sveps

Propagantni list Islamske države Dabiq objavio je fotografiju limenke za koju tvrdi da je sadržala eksploziv koji je oborio ruski avion u Egiptu.

Na slici je prikazana limenka “Schweppes“, kalblovi i navodni uređaj za detoniranje, čime džihadisti žele da dokažu da su oni odgovorni za smrt 224 osoba.

“Rusija je 30. septembra 2015. odlučila da učestvuje direktno u ratu. Nakon što smo pronašli način za dogovor sa službama sigurnosti na aerodromu u Šarm el Šeiku i razmatranja da li da napadnemo avion države koja učestvuje u američkoj koaliciji odlučili smo se da napadnemo ruski avion“, navodi se u tekstu.

Avion kompanije Kolavia se srušio na Sinajskom poluostrvu sa 224 putnika i članova posade, a ruski i egipatski zvaničnici su zatim saopštili da je letjelica pala zbog mehaničkog kvara.

Ipak, britanski mediji su prenijeli da je vjerovatan uzrok nesreće eksplozija unutar aviona, zbog načina na koji se oplata aviona savila, prema spolja.

Odgovornost za pad aviona su preuzeli teroristi  sa Sinajskog poluostrva, a britanski mediji su prenijeli da su tajne službe presjekle komunikacioni lanac džihadista, navodno umiješanih u tragediju, uz navode da su oni govorili engleskim jezikom, na britanskom akcentu.

Zvaničnici Egipta saopštili su da su uhapšena dvojica radnika aerodroma u Šarm el Šeiku koji se sumnjiče da su povezani sa rušenjem ruskog aviona.

A da je pad aviona posljedica teorističkog napada, rekao je šef ruske Federalne bezbjednosne službe Aleksandar Bortnikov, koji je istakao da su u olupini aviona pronađeni su ostaci eksploziva koji upućuju na teroriste.

Bornikov je dodao da je u avionu eksplodirala ručno napravljena bomba ekvivalentna 1,5 kilograma TNT-a.