Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski bombarderi polijeću iz Hamedana: Ne kršimo Rezoluciju UN-a o Iranu

hamedan_bombarderi

Rusija je u srijedu saopćila da ne krši Rezoluciju UN-a u pogledu Teherana, dok ruski bombarderi koji gađaju Siriju polijeću drugi dan za redom s vojnog aerodroma u Iranu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je ocijenio da se korištenjem baze u Hamedanu, u Iranu, ne krši nikakav embargo na prodaju ili transfer oružja u pogledu Islamske republike, kako je to u utorak sugerisao glasnogovornik američkog State Departmenta.

– U ovom slučaju, nije bilo prodaje, snabdijevanja ili transfera vojnih aviona prema Iranu – insistirao je Lavrov.

– Ti avioni učestvuju u antiterorističkoj operaciji u Siriji na zahtjev legalnih sirijskih vlasti i uz pristanak Irana – naglasio je on.

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konačenkov je izjavio da su udari u Siriji međunarodne koalicije, koju predvodi Sjedinjene Američke Države, iz turske baze Incirlik u suprotnosti s poveljom Ujedinjenih nacija.

Rusija je bombardovala po drugi put zaredom u srijedu džihadističke položaje u Siriji, a njeni avioni su poletjeli s aerodroma Hamedan. Avioni “Su-34” su bili naoružani kasetnim bombama, navodi rusko ministarstvo odbrane u saopćenju.

U tim napadima su, navodi to ministarstvo, uništena dva zapovjednička položaja i kampa za obuku IS-a te “eliminisano” više od 150 boraca, među kojima su strani plaćenici. Rusija je gađala prvi put u utorak mete u Siriji iz Hamedana, u okviru vojne saradnje dva glavna saveznika režima iz Damaska.

To je prvi put da Rusija koristi teritorij neke treće zemlje da bi izvršila udare u Siriji nakon pokretanja njene vojne kampanje, koja traje već godinu dana.

Iran je u srijedu opravdao korištenje svog aerodroma od ruske avijacije, tvrdeći da je djelovala “u skladu s međunarodnim normama”.

– Jedina stvar koja se događa, to je da je ruskim borcima dozvoljeno da koriste ovu bazu za snabdijevanje – objasnio je Aledin Burudžerdi, šef Komisije za vanjsku politiku u iranskom parlamentu, javlja agencija AFP.