Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski brodovi sa Kaspijskog mora gađali položaje ISIS-a u Siriji

rusija-napad-kaspijsko more

Ruski ministar odbrane Sergej Sojgu izjavio je da je sa četiri ruska broda, koji se nalaze na Kaspijkom moru, ispaljeno 26 raketa na ukupno 11 položaja na području Sirije za koje se smatra da su položaji terorista ISIS-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ruski predsjednik Vladimir Putin primio je danas ministra odbrane Sergeja Sojgua u ruskom gradu Sočiju, koji ga je informisao o ruskim zračnim napadima na području Sirije.

Sojgu je tokom sastanka kazao kako su ruske zračne snage od 30. septembra na ovamo izvršile napade na ukupno 112 tačaka, kao i da su u napadima jutros učestvovali i ruski brodovi sa Kaspijskog mora.

Saznaje se također da je Putin tokom sastanka izjavio kako je još uvijek rano za bilo kakvu procjenu u vezi sa napadima na području Sirije. No, Putin je ipak ocijenio pozitivnim ono što je urađeno do danas.

[yuzo_related]

Ruski predsjednik je naglasio kako želi da se po pitanju Sirije nastavi saradnja sa zemljama poput Turske, SAD-a, Saudijske Arabije, Iran, Iraka, ali i drugih susjednih zemalja.

“Tokom moje posjete Parizu predsjednik Francuske Hollande iznio je jednu interesantnu ideju. Prema toj ideji, snage Assada i Oslobodilačka vojska Sirije mogu udružiti snage protiv ISIS-a. Trenutno ne znamo ko je Oslobodilačka vojska Sirije i ko njom upravlja, ali ako uzmemo da je ona jedno razumno vojno krilo opozicije, njihova borba protiv zajedničkih neprijatelja ISIS-a i pokreta Al-Nusra bila bi dobar početak za političko rješenje u Siriji”, poručio je Putin.

Poručio je također kako se ovaj tip kriza treba okončati rješavanjem političkih pitanja, te dodao:

“Moramo nastaviti saradnju sa našim stranim partnerima. Sve ovo je nemoguće napraviti bez podrške Turske, SAD-a, Saudijske Arabije, Irana, Iraka i drugih zemalja”.