Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinci u naletu

Ruski izvori: “Kotao” oko Lymana je skoro potpuno zatvoren

IMG_20220930_095523_546

Ukrajinski izvori za sada vrlo šturo objavljuju informacije iz zone borbi oko “Lymanskog džepa”

“Kotao” oko Lymana je gotovo potpuno zatvoren. Komunikacija za Tors'ke je pod kontrolom neprijateljske vatre. Redovni vojnici, rame uz rame s mobiliziranima, ušli su u bitku iz marša, pokušavajući proširiti “omču” koja se stegla oko Lymana, navode jutros ruski izvori na Telegramu.

“Sjeverno od mjesta Zarichne, ukrajinski vojnici tiho prelaze na drugu stranu rijeke Zerebec i djeluju u području autoceste za Svatovo”, navodi ruski Telegram kanal “@Rybar”.

“Na jugu je situacija teža. Oružane snage Ruske Federacije povukle su se iz Yampila u Lyman, naselje se nalazi u sivoj zoni. Slična je situacija i u Drobysheve. Oružane snage Ukrajine uspjele su probiti redove ruske vojske i prisiliti ruske trupe na povlačenje u grad. Trenutno se odbrambena linija Lymana suzila na administrativne granice samog grada”, navod isti izvor.

Isti izvor tvrdi da Ukrajinci Lyman napadaju sa oko 6.000 vojnika.

Mapa Lymanskog džepa prema ruskim izvorima / FOTO: @rybar / Telegram

Ukrajinski izvori za sada vrlo šturo objavljuju informacije iz zone borbi oko “Lymanskog džepa”. No, jutros su objavili video snimak koji potvrđuje da su zauzeli Yampil i praktično skoro potpuno zatvorili “Lymanski džep”.