Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žestoke borbe

Ruski izvori: Prijeti nam potpuno okruženje u Lymanu, Ukrajinci se primiču rijeci Zerebec

twi1

Da su ruske snage u Lymanu sada ostale samo sa jednim izlazom iz grada tvrde i ukrajinski izvori. Prema ukrajinskim kanalima prve izvidničke jedinice Oružanih snaga Ukrajine u posljednja 24 sata u oklopnjacima su već stigle do Tors'ke i Kreminne

“Jedinica Oružanih snaga Ukrajine se zauzele su selu Novoye. S mostobrana Ridkodub – Nove, Oružane snage Ukrajine napadaju u smjeru sela Zelena Dolyna i rijeke Zherebets kako bi okružile ruske snaga u Lymanu sa sjevera”, stoji u posljednjem izvještaju ruskog Telegram kanala “@rybar” sa istočnog fronta u Ukrajini.

Isti izvor tvrdi da je su zapadnom krilu ruske snage uspješno odbila napade Ukrajinaca na Novoselivku, Drobysheve i Shandryholove.

“Istočno od Lymana, jedinice Oružanih snaga Ukrajine postavile su nekoliko pontonskih prelaza između Kryve Luke i Bilohorivke, stvorile mostobran na sjevernoj obali rijeke Siverskyi Dontes, prebacile opremu na mostobran i započele pripreme za napad na položaje ruskih snaga na ovom području”, piše isti ruski izvor.

“Cesta Kreminna-Lyman izložena je vatri i nije sigurna”, dodaje se.

Da su ruske snage u Lymanu sada ostale samo sa jednim izlazom iz grada tvrde i ukrajinski izvori. Prema ukrajinskim kanalima prve izvidničke jedinice Oružanih snaga Ukrajine u posljednja 24 sata u oklopnjacima su već stigle do Tors'ke i Kreminne.

“Posljednji siguran pravac opskrbe Lymanske grupe ruskih snaga vodi cestom Svatovo-Makiivka-Terny-Lyman. Ruta je pod prijetnjom blokade Oružanih snaga Ukrajine i sa zapada od Nove i s juga od rijeke Siverskyi Dontes”, navodi se u posljednjem izvještaju s ratišta ruskog Telegram kanala.

S obzirom na potvrdu ruskih izvora da su Ukrajinci već zauzeli selo Nove sjeverno od Lymana, to znači da su sada na samo 15 kilometara od gradića Nevs'ke, kroz koji prolazi jedina preostala sigurna ruta za izvlačenje ruskih okupacionih snaga na Lymanskom frontu.