Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinsko ratište

Ruski kamion u Ukrajini velikom i gustom dimu: “Nije uništen, to je taktika”

kamion
Foto: Screenshot/X

Ruska vojska već dugo koristi dimna vozila kao dio svojih jedinica

Zaštita vojnih jedinica i objekata od promatranja i napada visoki je prioritet u ratu. Ona može uključivati razne metode, a Rusi u Ukrajini koriste dim.

Internetom se proširila snimka koja prikazuje ruski vojni kamion koji, da bi se zaštitio od ukrajinskih dronova, koristi dimnu zavjesu.

Prema objašnjenju vojnog analitičara Roba Leeja na X-u, riječ je o kamionu 177. pukovnije mornaričkog pješaštva koji raspršuje dim kako bi se obranio od FPV dronova opremljenih kamerama.

Ruska vojska već dugo koristi dimna vozila kao dio svojih jedinica, piše Forbes. Jedinica posebno zadužena za to postavlja dimnu zavjesu koja skriva druge trupe. Posebni aerosoli koji sadržavaju male komadiće metala skrivaju trupe i od pogleda i od infracrvenih senzora.

Ruska vozila mogu napraviti dimnu zavjesu dugu gotovo jedan kilometar koja ostaje u zraku satima. Naravno, loša stvar oko dimne zavjese je što ju je lako primijetiti. Sama prisutnost dima indikacija je da se unutar zavjese skriva nešto vrijedno. Zbog toga bi dimna zavjesa trebala biti zadnja metoda obrane, piše Forbes.