"šizofrenija"

Ruski mediji nakon debakla njihove vojske: Ostavili smo civile u Kharkivu bez vode

New Project (52)
Rusi nakon poraza na bojnom polju ruše ukrajinske gradove

“Ruska vojska treba nastaviti s napadima ne samo na kombinirane termoelektrane (CHPP), već i na čitav niz infrastrukturnih objekata – i vojnih i civilnih, jer su međusobno zamjenjivi”, piše Pravda

Ruska vojska je nakon teškog debakla na Kharkivskom frontu, krenula u brutalnu odmazdu po civilnim ciljevima u Ukrajini. Raketni napadi po civilinim ciljevima zauzeli su udarn amjesta u ruskim medijima, koji s oduševljenjem pišu o tom “genijalnom potezu” ruske vojske. Udarna priča na online izdanju moskovske Pravde jutros, posvećena je upravo “odgojnim mjerama”, kako novinar Pravde naziva bjesomučno raketiranje civilnih ciljeva u Ukrajini od strane okupacinih snaga Ruske Federacije.

“Regija Harkov ostala je bez struje, vode, kanalizacije, bankomata… Ako Oružane snage Rruske Federacije nastave raketirati termolektrane i hidroelektrane, mračni stanovi ostat će bez vode i kanalizacije, a logistika Oružanih snaga Ukrajine bit će potpuno poremećena”, takjo počinje tekst na naslovnici online izdanja moskovske pravde.

Naslovnica online izdanja moskovske “Pravde”

U istom tekstu Pravda piše:

“Sada u Kharkivu, zbog nestanka struje, ne radi metro, kopneni električni transport, supermarketi, benzinske stanice, bankomati i terminali za nadopunu sredstava, sistem vodoopskrbe. Koliko će biti dovoljan učinak “odgojnih mjera” ruske vojske i hoće li Rusija početi “sve više i više” udarati na infrastrukturne objekte?”

Pravda piše da Rusi po društvenim mrežama (Telegram kanali) traže da;

“Ruska vojska treba nastaviti s napadima ne samo na kombinirane termoelektrane (CHPP), već i na čitav niz infrastrukturnih objekata – i vojnih i civilnih, jer su međusobno zamjenjivi”.

U istom se tekstu potom navodi kako je “u prošlosti Rusija pokušavala izbjeći direktne udare ove vrste kako bi minimalizirala uticaj na civilno stanovništvo”.

Potom donose opravdanje udara po civilinim ciljevima pa tvrde kako “prema Ženevskoj konvenciji iz 1949. elektrane mogu biti legitimni vojni ciljevi ako pomažu neprijatelju u vođenju neprijateljstava”.

Potom navode kako bi se napadi po civilinim ciljevima trebali nastaviti;

“Za značajan udarac vojnoj logistici Oružanih snaga Ukrajine, takvo granatiranje mora biti sistemsko, budući da Ukrajina ima snažne rezerve u energetskom sistemu, a još uvijek je u stanju prenositi kapacitete između različitih dijelova zemlje”.

“Naravno, to neće imati najbolji učinak na živote civila: voda će prestati teći u mračne stanove, kanalizacija će prestati raditi”, piše Pravda.

Na kraju dodaju “zanimljivo je da je u energetskom sektoru Ukrajina do posljednjeg živjela na račun moćnog sovjetskog naslijeđa koje toliko mrzi”.

Težak poraz

Podsjećamo, Oružane snage Ukrajine su u proteklih sedam dana, u žestokoj kontra-ofanzivi na Kharkivskom frotnu, protjerali rusku vojsku sa skoro cijelog teritorija Kharkivske oblasti. Ukrajinci su za samo pet dana uspjeli osloboditi oko 3.000 kvadratnih kilometara svoga teritorija koji je bio pod okupacijom ruske vojske. Kharkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, je odbranjen. Rusi su pobjegli preko granice, natrag u Rusiju.

Ofanziva ukrajinskih snaga još uvijek traje. Jutros su objavljeni snimci ukrajinskih vonjnika iz Sviatohirska, grada južno od Izyuma, koji je oslobođen u borbama u posljednja 24 sata. Oslobađanjem Sviatohirska, ruske okupacione snage u Lymanu došle su u veoma tešku poziciju, s obzirom da su Ukrajinci već dva dana napadaju grad s južne strane, a sada su krenuli i iz pravca zapada. Uspiju li Ukrajinci osvojiti Lyman, otvara im se put ka Lisičansku i Severodnjecku!