Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ruski oficiri na Krimu izdali Putina, omogućili su ogroman napad na Crnomorsku flotu

sevastopol
Foto: Screenshot/X

ATEŠ nije dao pojedinosti o tome koji su im ruski oficiri pomagali, ali je rekao da imaju pristup “općim aktivnostima komande Crnomorske flote”

Nemogućnost Moskve da na vrijeme isplati plaće svojim pomorskim vojnicima odigrala je ključnu ulogu u prošlotjednom razornom raketnom napadu na sjedište ruske Crnomorske flote, tvrde ukrajinski partizani koji su pomogli u planiranju napada za Kyiv Post.

Govoreći ekskluzivno za Post, partizanski pokret Ukrajinaca i Tatara na Krimu (ATEŠ) rekao je da je dobio ključne informacije o lokaciji i aktivnostima visokih ruskih zapovjednika od časnika koji su u zamjenu za informacije tražili novac.

Težak udarac Rusiji

“Nisu samo kašnjenja u isplatama prisilila vojne oružane snage Ruske Federacije da idu protiv ruskih vlasti”, rekao je glasnogovornik skupine, dodajući da oni koji im pomažu također vjeruju da njihova zemlja “vodi kriminalni rat i da treba prestati” “No, finansijska nagrada samo im pomaže da se odluče na suradnju s pokretom ATEŠ, ona im služi kao dodatni poticaj”, rekao je glasnogovornik.

ATEŠ nije dao pojedinosti o tome koji su im ruski oficiri pomagali, ali je rekao da imaju pristup “općim aktivnostima komande Crnomorske flote”.

Prošlsedmični ukrajinski raketni napad bio je razoran udarac za Rusiju, i simbolički i, ako se potvrdi u smislu gubitaka, fizički.

Tokom vikenda, Kirilo Budanov, šef odbrambene obavještajne službe Ukrajine (HUR), rekao je da je devet osoba ubijeno u napadu i da su mnogi drugi teško ozlijeđeni, uključujući Aleksandra Romančuka, zapovjednika ruskih snaga na frontu u Zaporižji i general-pukovnika Olega Cekova, zapovjednika 200. zasebne gardijske motostreljačke brigade Obalnih snaga Sjeverne flote Ruske mornarice.

Glasnogovornik ATEŠ-a rekao je za Kyiv Post da se informacije koje su prikupili njegovi doušnici brzo prenose različitim državnim strukturama, poput Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) ili HUR-a.

“Kontaktiramo razne predstavnike specijaliziranih agencija i svi podjednako dobivaju potrebne informacije koje im mi možemo pružiti”, kaže.

“Raspoloženje na Krimu je eksplozivno”

Andrij Jusov, predstavnik HUR-a, potvrdio je prošle sedmice za Kyiv Post da radi s partizanima i da su odigrali ključnu ulogu u tekućim ukrajinskim udarima na ruske mete na okupiranom Krimu. Trenutno raspoloženje na poluotoku opisao je kao “eksplozivno”.

ATEŠ je prethodno detaljno opisao kako su njegovi partizani regrutirali ruskog vojnika koji je pomogao u planiranju ukrajinskih napada ranije ovog mjeseca, koji su uzdrmali Sevastopolj, ozbiljno oštetivši podmornicu Rostov-na-Donu i veliki desantni brod Minsk.

Ipak, uprkos uspjesima, situacija za partizane na okupiranim područjima ostaje vrlo rizična.

“Ruska vojska dobro zna za postojanje partizanskog pokreta i baca sve svoje snage i sredstva na njegovo suzbijanje i identificiranje naših agenata”, rekao je glasnogovornik ATEŠ-a, dodajući: “Rastući otpor među Krimljanima ih jako zbunjuje.”

Ali, ATEŠ ostaje uvjeren u svoju sposobnost izvođenja subverzivnih akcija protiv ruskih okupacijskih snaga. “Imamo uši i oči i iznutra i izvana, tako da smo prvi koji će čuti i vidjeti što se tamo događa”, rekao je glasnogovornik ATEŠ-a, prenosi Index.