Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski izvještaj

Ruski oficiri su pod velikim pritiskom, u rizičnim operacijama imaju ogromne gubitke

ukrajina

Očekuju se pojačani ruski napadi na čeličanu nakon što su iz nje evakuirani civili

Rusijaulaže značajne napore da se probije dalje na istok Ukrajine, objavilo je britansko ministarstvo odbrane, dodajući da ruske snage pokušavaju osvojiti Izjum i Severodonjeck kako bi se probile do regija Slovjansk i Kramatorsk.

Britanci dalje navode da su ukrajinske snage spriječile pokušaj ruskog prijelaza rijeke u Donbasu.

U izvještaju se ističe  da su ruski komandanti pod veliki pritiskom Moskve da izvode riskantne manevarske operacije, što je dovelo da znatnih gubitaka.

“Ukrajinska vojska uspješno je  spriječila pokušaj prelaska ruske rijeke u Donbasu. Slike pokazuju da je Rusija tokom prijelaza rijeke Severski Donjec zapadno od Severodonjecka izgubila značajne oklopne manevarske elemente najmanje jedne taktičke skupine bataljona, kao i raspoređenu opremu za pontonsko premošćivanje”, navedeno je.

Britanski obavještajci ističu da je takav pokušaj vrlo rizičan manevar i govori o pritisku pod kojim su ruski komandatni da postignu napredak u operacijama u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinske oružane snage u novom izvještaju javljaju da Rusija nastavlja s topovskim i zračnim napadima na Mariupolj te da ruske snage usredotočuju svoje napore na blokiranje jedinica ukrajinskih vojnika u blizini čeličane Azovstal, koja je posljednje područje lučkog grada koje nije pod ruskom kontrolom.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Oleksandr Štupun rekao je da Rusija pokušava preuzeti potpunu kontrolu nad gradom i suzbiti otpor ukrajinskih branitelja.

U izvještaju se dodaje da očekuju pojačane ruske napade na čeličanu nakon što su iz nje evakuirani civili.