Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka na putinu

Ruski premijer Medvedev podnio ostavku vlade

medvedev

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je kazao da je od svih ministara zatražio da nastave obnašati funkcije do formiranja nove vlade, a najavio je da će uskoro razgovarati sa svim ministrima

Premijer Ruske Federacije Dmitriy Medvedev saopćio je da je njegova vlada podnijela ostavku, javlja Anadolu Agency (AA).

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je održao godišnje obraćanje Federalnom parlamentu te zmelje, a nedugo nakon toga premijer Medvedev mu je u Kremlju predao ostavku vlade.

Zahvalivši se svim članovima kabineta, Medvedev je kazao da će konačnu odluku o ostavci vlade donijeti ruski predsjednik Putin.

Medvedev je kazao da je Putin u današnjem govoru najavio niz temeljnih reformi Ustava koje će po usvajanju rezultirati promjenama u raspodjeli ovlasti izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

“Kao vlada trebamo dati priliku predsjedniku države za donošenje svih odluka. U tom kontekstu i u skladu s članom 117 Ustava sam mu podnio ostavku vlade“, kazao je Medvedev.

I ruski predsjednik Putin se zahvalio svim članovima vlade i dodao da je vlada uspjela učiniti mnogo, bez obzira što neke stvari nisu urađene.

Putin je kazao da je od svih ministara zatražio da nastave obnašati funkcije do formiranja nove vlade, a najavio je da će uskoro razgovarati sa svim ministrima.

On je također, kazao da je Medvedev na funkciji premijera bio osam godina i da je to najduži mandat u skorijoj prošlosti Rusije.

“Rusija ima kombinirani politički sistem u kojem je predsjednik države odgovoran za sve, ali prioritetno u pitanjima sigurnosti i odbrane. Medvedev se uvijek zanimao i za ta pitanja. Smatram da je moguće jačanje odbrambenih kapaciteta zemlje i zatražio sam od Medvedeva da se bavi tim pitanjem. Mislim da je to moguće i Medvedevu sam ponudio funkciju zamjenika predsjednika Vijeća sigurnosti“, poručio je Putin.